INHALE THE PAST – EXHALE THE FUTURE

Nem először nyúl vissza a magyar paraszti kultúra világához Zsigmond Dóra. Nem csoda, hiszen a különböző nációk – főként a magyar – tisztelete, a tervezői-kivitelezői munkában alkalmazott tradicionális technikák alkalmazása a brand-et alapjaiban határozza meg. A tervező játszi könnyedséggel nyúlt az ENROBED névre keresztelt 2018-as tavasz-nyári, ready-to-wear kollekciója témájához, amely a magyar mezőgazdasági áthallásokból ered. A kollekcióban most végül főszerepet kapott a 19. századi magyar népviselet egyik népszerűbb darabja, a bő gatya, de a ruhapaletta részét képző hosszú köntösök egyszerre utalnak az elnevezésre, valamint a réteges, nyers dió termésére is, amely a felhasznált textilek festékanyagaként funkcionált.

Míg a korábbi szezonokban a kézi hímzés és a makramé csomózás technikáját emelte be művészetébe, a tervező a következő tavasz-nyári szezonra szánt kulcsdarabjait a diópáccal színezett, kézi szövésű ingek és felsők, bő nadrágok és köntös szerű dzsekik alkotják. A felsőruházati darabok eldolgozatlan varrásmegoldásai valamint a teraszos földművelési eljárásra reflektáló foltszerű rátétei a kollekció puritánságát hivatott erősíteni. A vízlepergető textilek, a ruhákon alkalmazott rejtett részletek, a korábbiaktól eltérő és szokatlan elhelyezésű zipzárak, megkötős megoldások a darabok modern és praktikus mivoltát segítik elő.

 

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

A kollekció egy filozófiai és erkölcsi üzenetet is közvetít. A modellpár hátán olvasható szitanyomott felirat – „INHALE THE PAST – EXHALE THE FUTURE”-  akár trendteremtő megújulásként is asszociálható, de az üzenetet olvasva Weöres Sándor egy idézete is eszembe jutott: „A múlt a jelen alakja; a jövő a jelen illata.” E gondolati sík számos kérdést vetett fel Dórában: Mit cipelünk az utunk során, amelyet életnek hívnak? Mit teszünk abba a bizonyos zsákba?  A korábban nem alkalmazott, de a tervező által felvásárolt, valamint a diófestéssel életre keltett kelmékből készült darabok e filozófiai gondolatok, tanok, a friss és kortárs streetwear valamint a magyar földműves viselet fizikai manifesztációja.


KREDITEK

design & styling / Zsigmond Dóra

photo / The pictures were taken at the brand’s own production.

make up / Sara Skrionya Make up

hair cut in prior / Dávid Selmeczi Mod&Co

model / Domonkos at SAMtheagency

model / Benji at Badass Models

special thanks for Virág Végh

special thanks for the plant vegetation for Finecut

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s