Budapest Pride LMBTQ filmfesztivál 2016: A Kenyában élő melegek, leszbikus rendőrnők és a klisékkel teli melodráma 4 napig tartó légyottja

  1. január 21-24. között került megrendezésre a Budapest Pride LMBTQ filmfesztivál.

A 4 napos, LMBTQ filmeket felvonultató filmfesztiválnak a Bálint-ház valamit az Art+Cinema (régebben Örökmozgó mozi) adott otthont. A fesztivált promózó film szerintem jól sikerült, szóval ha eddig nem is, akkor most mindenképp csekkoljátok:

Természetesen a blog képviseletében én is részt vettem a fesztiválon, így a 4 napos rendezvény alatt 5 filmet néztem meg.

A filmek palettája elég széles volt (utólag is gratula a szervezőknek), válogatni lehetett rendesen, így az alábbi filmekre esett a választásom:

  1. Falakon túl
  2. Öt fejezet
  3. (L)egyél velem
  4. A szürke vonzásában
  5. A 10 éves terv

Számomra a 10 éves terv nyerte el a legjobban a tetszésemet, így a kritika erről a filmről következik!

A 10 éves terv két meleg barát, Matt (Jack Turner) és Brody (Michael Adams Hamilton) történetét meséli el. A két fiú megfogadja, hogy ha 35 éves korukra még mindig szinglik lesznek, akkor egy párt fognak alkotni.

the_10_year_plan_h_2014

A főszereplők, Jack Turner (bal oldal) és Michael Adan Hamilton (jobb oldal)

A rendező, J.C. Calciano célja az volt, hogy a realitást vegyítse a romantikus-vígjáték és a queer szubkultúra elemeivel, amit végül sikerült megugrania: adott két karakter, akik tökéletes illusztrálják a meleg társadalomban zajló sokszor komikus olykor elborzasztó helyzetet.

Brody testesíti meg azokat a pasikat, akik a ’szúrd meg, hagyd ott’ elvet követik és a grindr-ön(ejtsd: grájndör) keresik az alkalmi kapcsolatokat, Matt pedig azt az örökké romantikus srácot, aki a Nagy Ő-t szeretné már megtalálni.

1

“Being single requires the proper equipment.”

Míg előbbi vonzza a pasikat, rendetlen és összeszedetlen életet él, a másik törekszik a harmóniára és a hosszú távú boldogságát keresi.

new16

“It’s important to fint the special person you can be yourself around so many could spend the rest of your life with.”

A humor teljes mértékben garantált, hála a jól megírt szövegkönyvnek és a karaktereknek: Matt kolléganőjének (Teri Reeves) beszólásain, csipkelődésein például besírtam.

Képkivágás

“I want to hear everything and it had better be filthy: phone numbers, names, descriptions…is video asking too much?”

Természetesen nem volt nagy feladat ki találni a film végét, de bevallom őszintén, hogy A 10 éves terv szakít a meleg filmekre amúgy is jellemző csontig lerágott melodrámával, viszont hozza a megszokott vicces, kissé klisés momentumokat illetve a gay szubkultúra jellegzetességeit.

Képkivágás

“I may not be Prince Charming that you imagine, but you know, I would slay a dragon for you.”

Mindezek ellenére nem állítom, hogy a 2014-es év vagy a Pride filmfesztivál legjobb filmje volt, de örültem annak, hogy végre nem egy szenvedéssel, könnyel és sírással teli filmet tartalmazott a filmfesztivál repertoárja.

Jár a 6/10 pont.

–Csaba

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s