A Romani Design ikonikus múzsái virágoztatták fel a Marie Claire Fashion Days-t|írta: Csaba|fotók:Gelencsér Gábor

A november 13-15. között megrendezésre kerülő Marie Claire Fashion Days-en (továbbiakban MCFD) debütált a Romani Design IKON névre keresztelt SS16 kollekciója.
A 2015-ös MCFD-ről és további tervezők munkáiról természetesen egy nagyobb lélegzetvételű cikkben értekezem a későbbiekben, de a Varga Erika és Varga Helena által útra indított Romani márka teljes mértékben kiemelkedett a 3 napos divatesemény során, ezért azt érzem, hogy brand megérdemli, hogy egy külön beszámolóban értekezzek a kollekcióról.

C05A0482

A Romani számos célt megfogalmazott indulásakor: egyrészt a kortárs romák megszólítását tűzte ki fő iránynak, annak érdekében, hogy vállalva identitásukat döntsék le a diszkrimináció falait, másrészt, hogy a roma motívumokkal megspékelt kortárs kollekcióval minél szélesebb vevőkört alakítson ki.

Képkivágás

A tervezők: Varga Helena és Varga Erika. Fotó: romani.hu

„Pozitív irányba tudna hatni, ha ezek a roma fiatalok rájönnének, hogy a kultúrájuknak van presztízsértéke, úgymond menő; nemcsak a tradíciójukat szerető s követő romák körében, hanem a nem roma fiataloknál is.”

A Romani SS16-os kollekcióját olyan ikonikus nők inspirálták, akik sokaknak jelentik ma is az igazi nőt, a szépséget, a csábítást ugyanakkor végtelen erőt és függetlenséget sugároznak az embereknek. A tervező, Varga Erika a múlt ikonikus alakjait párosította a jelen múzsáival: így vált többek között Gryllus Dorka Frida Kahlo-vá, Rezes Judit Merlene Dietrich-é, Ónodi Eszter Marylin Monroe-vá, Trokán Anna Sofia Loren-né valamint a roma származású szintén színész és modell, Farkas Franciska Audrey Hepburn-é.

Az alapító Varga Erika elmondta:

A legendás outfitekből inspirálódva szerettem volna, megtartva a saját egyedi karakterünket, egy teljesen új, letisztult vonalakat hordozó, újszemléletű, a szabad öltözködést és a szabad identitást hirdető kollekciót létrehozni. Egy kollekciót, ami megmutathatja, hogyan lehetsz önmagad.”

A kollekciót a fehér, a fekete és a piros hármasa határozza meg. A klasszikus szabás vonalak, a roma kultúrára jellemző formavilág, berakások megjelenítése az egyes darabokon, a múlt és a jelen korszakát hivatott megjeleníteni.

A ruhák és hullámzó szoknyák mellett rengeteg izgalmasan variált mellényt láthattunk, és a még mindig divatos crop toppok is helyt kaptak a kollekcióban. A férfiruhákat is a fekete és fehér színek jellemezték melyeket apróbb-színes virág printek tettek Romanissá. A basic ingek mellett, helyet kaptak az oversize ingek és pólók valamint maxi ruhák. Nagy kedvencem a kasmír rózsával tarkított férfiruha volt, ami egy fülledt nyári napra tökéletes választás. Kiegészítőkként színes kendők, virágos ékszerek ékesítették tovább a forró, balkáni bulihangulat jegyében vonuló modelleket. Külön szeretném kiemelni, hogy a kollekcióhoz illő táskakollekció Varga Helena keze által készültek, a zenét pedig a budapesti meleg bulik egyik legnépszerűbb és minden bizonnyal egyik legszexibb lemezlovasa, Farkas László (gipsyROBOT, korábban L4) biztosította, a beszámolóhoz készült fotókat pedig Gelencsér Gábor készítette.

A 2016-os tavaszi-nyári kollekció véleményem szerint egy hatalmas mérföldkő a Romani életében ugyanis Erika és csapata ezzel elérte, hogy a roma kultúra és a divat találkozása művészetté váljon, amit az újonnan bemutatott kollekció csak megerősíteni tud.

Az új férfi vonal bevezetésével, a kortárs irány kihangsúlyozásával egy olyan kollekciót kaptunk, amit a roma és nem roma vásárló közönség is imádni fog.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s