Pretty Little Liars – A válaszok nyara: féltávnál a 6. évad

Már hatodik évadja és több mint száz epizódja várják rajongók milliói, hogy lehulljon az álarc a rosewood-i tiniket és családjukat rettegésben tartó titokzatos ‘A’-ről, aki időt és pénzt nem sajnálva tette pokollá kedvenc hazudozóink életét. Persze kaptunk már kisebb válaszokat, leleplezéseket, félrevezetéseket, megszámlálhatatlan karakter és mellékszál bonyolította a már-már követhetetlen cselekményt, a sorozat minősége közben rohamosan zuhant, de valami érthetetlen oknál fogva én is kitartottam – kitartok -, pedig már a szereplők is kivétel nélkül irritálnak. Többször próbáltam kaszálni a PLL-t, valamiért mégis mindig visszatértem, az új évad pedig a #SummerOfAnswers (válaszok nyara) kísérőszöveget kapta, szóval gondoltam ezen a tíz részen nem múlik már semmi. Hát, sok mindent kaptunk, válaszokat mondjuk annyira nem, egy idő után sejteni lehetett, hogy majd a fináléban lövik el a nagyobb fegyvereket az írók, így viszont egyértelmű volt, hogy 40+ percben maximum egy-két nagyobb rejtély oldódik csak meg. Így is történt. Ettől függetlenül nekem tetszett a 6×10, a sorozat egyik legjobb epizódja lett, de persze azért még így is csalódtam kicsit.

pll1

Igen, nyilván megint teljes alkalmi sminkben, tökéletes frizurával és báli ruhákban kellett sikítozni meg menekülni, nem is tudom, hogy bárki számított-e másra, ez valamiért a készítők vesszőparipája, miért pont ez az amúgy is kitüntetett rész lenne kivétel. Szerencsére nem is húzták sokáig a “nagy leleplezést”, és bevallom, kicsit tátva maradt a szám, mikor felfedték, hogy “Big A” aka “Charles” nem más, mint a 3. évad óta fel-feltűnő CeCe Drake. Hű. Itt már kicsi azért elkezdett érdekelni a magyarázat. Azt is megkaptuk.

cece

Anélkül, hogy részletesen belemennék a tragikus sorsú kisfiúból ügyeletes főribanccá avanzsált Charles/Charlotte/CeCe melodrámájába, meg kell hagyni, tényleg egy valamelyest kidolgozott, már-már átgondoltnak tűnő “eredetsztorit” kaptunk. Kicsit olyan ez, mint mikor megtudtuk, hogy Dan Gossip Girl – nyilván nem lehet tökéletes, visszanézve ezer ponton tudnánk megcáfolni, de összességében ennek van a legtöbb értelme – vagy legalábbis erre tudtak felhúzni egy egész epizódot, amit mellesleg, mint már írtam is, nem csináltak rosszul. Kellőképpen lehetett sajnálni CeCe-t, még a motivációja is érthető lehet – leszámítva a tényt, hogy nyilván teljesen indokolatlan/életszerűtlen az egész sorozat, ahogy van, és persze teljesen lehetetlen is, de na, PLL szinten belefért. A visszaemlékezések, a szálak összekötése és elvarrása nekem bejött. Az más kérdés, hogy ezzel mindössze egy-két szereplőt tudtak bevonni, ellenben vagy kétszázat tettek gyanússá. róluk továbbra sem tudunk semmit. Lucas, Jenna, Melissa, Wren… és a többiek, akiknek a nevére sem emlékszem már, valószínűleg csak úgy hobbiból szerettek rejtélyesen sugdolózni és fura dolgokat csinálni.

11824944_896737087058537_8853304560050328852_n

A technikai része persze ennek érthető: ahhoz, hogy érdekesek tudjanak maradni, ami sokszor így sem jött össze, rengeteg karaktert kellett bevonni, ergo rengeteg színészt kellett alkalmazni, az pedig, hogy ők a későbbiekben hogy értek rá, hány részt tudtak egy-egy évadban vállalni, sajnos valószínűleg befolyással volt a sztori menetére is, az pedig szintén tény, hogy maguk az írók sem tudták mindig, hogy végül ki lesz ‘A’, szóval következetesek sem tudtak lenni. Meg ezt amúgy sem szerették.

pll2

Szóval megtudtuk, hogy ‘A’ a transznemű DiLaurentis testvér, Charles/Charlotte/CeCe, az ő hű szárnysegédje Red Coat nem más, mint a legjelentéktelenebb szereplő ever, Sara, aki egyben az egyszr feltűnő Red Widow is. Toby anyját Bethany ölte meg, aki CeCe barátnője volt a Radley-ben, de az ő apjával volt viszonya Alison anyukájának is, és mellesleg pont ugyanúgy nézett ki, mint Alison és CeCe. Itt kezd bonyolódni (haha): kiderült, hogy azon a kultikus nyári estén, amikor is Alison több emberrel találkozott, mint én valószínűleg egész életemben fogok, Mona ütötte le Bethany-t, mert azt hitte, hogy Alison, akire mérges volt. Őt ásta el a kertben Melissa. Aztán Alison-t pedig CeCe ütötte le, mert ő meg azt hitte, hogy Bethany az. Őt meg ugye a tulajdon anyja ásta el, hogy védje CeCe-t, aki ugye… szintén a gyereke. Na igen, nem kéne ugyanolyan ruhában mászkálni egy kisvárosban, bár végül is szinte mindegy volt, aznap este amúgy is leütöttek mindenkit, akinek szőke a haja és fiatal. Huhh. Ezt durva volt így végigvinni és leírni.

sara

CeCe amúgy elég lazán felmentette magát olyanokkal, hogy “sosem akartalak megölni titeket” – ja, csak kínozni, és majdnem megölni úgy félmillió alkalommal. De végül persze mindig jó vége lett a dolgoknak, hiszen “minden babámat imádom és rátok is úgy tekintettem, mintha a babáim lennétek” – creepy. Pénze pedig onnan volt finanszírozni a helyenként földönkívüli technológiákat is felülmúló felszereléseket és a számtalan postai küldeményt, hogy mindig jó befektetéseket csinált. Hű, remélem majd segít nekem is, és akkor a következő posztot már nem a barátom konyhájából kell írni, hanem egy szobából, amiért majd tudok fizetni.

ali

Ennyi tehát az eddigi öt és fél évad magyarázata, nem sok, de a szokásos semminél több. A rész végén pedig bepillantást nyerhettünk a már emlegetett időugrásba, amiből csak annyi derült ki, hogy Alison tanár lett és férjnél van, a többiek pedig új fodrászhoz kezdtek járni. A sorozat amúgy nem a jövőben fog játszódni ezentúl sem, mindössze az öt éves ugrással most érnek el 2015-ben, mert a cselekmény nem egy évad/egy év formátumban ment, hanem a jelek szerint kb semennyi idő nem telt el. Ez mondjuk megmagyarázza, hogy a szalagavatón miért táncoltak olyan lelkesen Rihanna “Disturbia” c. slágerére, azt mondjuk kevésbé, hogy honnan van új iPhone-ja mindenkinek.

hannah

Természetesen maradok a folytatásra, már csak azért is, hogy megtudjam mi történt az anyukákkal, akik lehet, hogy a pincében töltötték a kérdéses öt évet, mert szegényeket csúnyán otthagyták a kilences rész végén.

pllmoms

–Dani

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s