“Ó, azok a könnyen dugható lányok” – ó, nemár.

“Szinte hihetetlen, hogy 2015-ben erről még beszélni kell…”– mondhatnám, de igazából sajnos egyáltalán nem az. Amíg a feministákra sokan még ma is férfigyűlölő boszorkányokként gondolnak, a bántalmazott nők többsége nem mer külső segítséget kérni, amíg az áldozathibáztatás teljesen mindennapos, amíg még többek szájából elhangzanak hasonlók, mint “ha így öltözött fel/ilyen ruhában ment el bulizni, akkor ne csodálkozzon, ha…”, addig még bőven fognak születni olyan írások, amire ebben a bejegyzésben szeretnék reagálni. Az eredeti cikket itt olvashatjátok el.

Azért leszögezném, hogy semmiképpen sem Lakatos Levente ellen szól ez személy szerint, habár egészen furcsa ilyen dolgokat olvasni egy olyan embertől, akinek az írói brandje egy elég komoly százaléka épül arra, hogy jól néz ki félmeztelenül, és akinek az olvasói véleményem szerint többnyire lányok, nők. Szóval önmagában az is elszomorított, hogy ma tényleg leír valaki olyanokat, hogy “Egy szó, mint száz: lányok, becsüljétek meg önmagatokat, mert annyit értek, amennyire nehezen levadászhatónak bizonyultok!”, de arra meg már reagálni is nehéz, amiket a cikk alatti hozzászólások között olvastam. Vagy csak nekem teljesen érthetetlen, hogy ha egy férfi ilyen degradáló hangnemben nyilatkozik a nőkről, ilyen durván tárgyiasítja őket, akkor a “rajongói” között mégsem felháborodást, hanem éljenzést vált ki? Az egész “vadász-vad” allegória, az “igazi férfiak” és “igazi nők” szerepeinek már rég nem aktuális keretek közé szorítása, a már feljebb is említett áldozathibáztatás szinte minden kommentben előjött, és ezek döntő többségét ráadásul nők írták.

maxresdefault

Persze mindenkinek joga van a saját véleményéhez, meg ahhoz is, hogy ezt megossza, elég képmutató lenne tőlem, ha azt mondanám, hogy én ezt megtartottam volna magamnak, de amíg az én blogom jelentősége egészen elhanyagolható, addig Leventét több mint 60 ezer ember követi Facebook-on, ezek között pedig biztosan akad jó pár az általa “olcsónak”, “könnyen kaphatónak” nevezett lányokból, akik “lemennek kutyába”. És ez nagyon veszélyes. Mert a média egyébként is hajlamos arra, hogy rosszul kezelje ezt a témát, teljesen irreális képest fest az “ideális nőkről”, vagy arról, hogy hogyan “kell” nőnek lenni, mit szabad és mit nem.

kylie

“Egy IGAZI NŐ tankolás közben is bombázó…”

És nem mondom, hogy én jobb vagyok, vagy ne esnék bele hasonló hibába, pont pár órája posztoltam egy félmeztelen képet Jake Gyllenhaal-ról, azzal a megjegyzéssel, hogy már csak azért is érdemes megnézni az új filmjét, mert jól néz ki. És most érvelhetnék azzal, hogy a férfiak helyzete sokkal jobb, de ez egyrészt nem is feltétlenül igaz, ugyanúgy tárgyiasítják őket, meg ha már erről írok, akkor ez semmiképpen sem lenne korrekt. Mondjuk még így is azt érzem, hogy részemről ez sokkal ártatlanabb volt. De nem védem magam, én is sokszor vagyok ilyen szinten szexista, ami szomorú. És azt is szeretném még egyszer hangoztatni, hogy tényleg nem személyeskedni akartam, Levente nekem abszolút szimpatikus, párszor beszélgettünk, nagyon jó meglátásai vannak, vicces, emellett egy tehetséges író és remekül el is tudja adni magát. Lehet, hogy pont az eddig pozitív emberi és szakmai tapasztalataim miatt volt ennyire meglepő ez az írása és ezért is háborított fel annyira.

Még leírni is fárasztó, mert ezerszer lefutott kör, hogy a férfi – attól, mert férfi – nem ér többet egy nőnél. Nincs több joga választani. Ha egy nő le akar feküdni valakivel, akár minden különösebb ok nélkül is, akkor feküdjön le vele. Főleg, hogy a férfiak is le szeretnének feküdni valakivel… Az udvarlás szép dolog, tényleg, de csak mert valaki nem igényli, főleg, ha csak egy egyéjszakás kalandot szeretne, attól még nem lesz ribanc. És még csak elítélni sem kell. Miért lenne szexi, vagy macsós vagy bármi az, hogy egy fiú sok lányt visz ágyba, és miért bélyegezzük meg azt a nőt, aki sok férfival fekszik le? Ez mennyire középkori már, könyörgöm! Mindenkinek pont ugyanolyan joga van ahhoz, hogy úgy élje meg a szexualitását, ahogy csak szeretné. Ha egy férfi leszólít egy nőt, akkor az miért csábítás és miért nem “felkínálkozás”? Az ilyesfajta szexista megközelítésektől rosszul vagyok. Tiszteljük egymást, na. Kölcsönösen. Egyenlőek vagyunk.

Nem konfliktust akarok generálni, mindössze támadt pár gondolatom a cikk kapcsán, és mivel nem éreztem úgy, ha van értelme egy kommentben röviden összefoglalni, meg az olvasottak alapján nem is találtam volna meg a közönségemet ott, inkább egy poszt mellett döntöttem. Szóval várom a véleményeket!

–Dani

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s