Pilot: Scream (MTV)

Míg az idei TV-s évad leginkább várt darabja továbbra is a FOX-ra készülő Scream Queens, Ryan Murphy-től, de amíg eljön az ősz, remekül elszórakozhatunk klasszikus slasher horror, a “Sikoly” tévés változatán, ami a napokban debütált az MTV-n. Persze okkal kételkedhetünk – és kételkedhetünk most is -, hogy vajon a műfaj sajátosságai miatt hogyan működhet ez a felállás sorozatként, hiszen, főleg ha évadokban gondolkodunk, nem biztos, hogy pár résznél tovább élvezhető a dolog. Ezt amúgy az egyik karakter el is mondja.

Those are slasher movies. You can’t do a slasher movie as a TV series… Well.. Think about it. Girl and her friend arrive at the dance, the camp, deserted town, whatever. Killer takes them out one-by-one. Ninety minutes later, the sun comes up and survivor girl sits in the ambulance watching her friends’ bodies being wheeled past. Slasher movies burn bright and fast. TV needs to stretch things out. You know, by the time the first body is found, it’s only a matter of time before the bloobath commences.

Kivéve, ha itt is antológiát terveznek, mint az American Horror Story vagy a Scream Queens esetében. De erről nem tudok. Akárhogy is, engem a pilot durván meggyőzött, hogy van potenciál a Scream-ben. Iszonyat bejött ez a 40+ perc.

scream1

A nyitó jelent egy az egyben a ’96-os kultfilmet idézte, persze modernizálva az egészet okostelefonokkal meg webkamerával, plusz Bella Throne nyolc perces karaktere kicsit szexibbre vette a figurát mint anno Drew Barrymore, de a végeredmény persze hasonló lett.

scream1

A már fent is idézett filmes, negyedik falas monológból több is akad, ezek is az eredeti filmet juttatták eszembe, talán ezért is jöttek be annyira, meg egyébként is, tényleg sikerült megidéznie azt a hangulatot, ami miatt a Sikoly is el tudta érni azt a hatást, amit. Oké, biztos elfogult vagyok, mert maga a film is óriási kedvencem. Akárhogy is, ez nem változtat azon, mennyire bejött az 1×01.

scream1

A karakterek egyelőre elég semmilyenek, egy-kettőben van lehetőség, például a különc leszbikus lány meg a filmgeek haverja egész jók voltak, a kvázi főszereplőnek tűnő Emma engem mondjuk irritált, sokkal érdekesebb pl. az első blikkre papírmasé Brooke. Aztán ott vannak a bunkó sportolók, a rejtélyes új tanuló, stb., egyelőre tényleg nem nagy szám. De idővel gondolom majd jobban kibontják őket – akár a szó szerint is, ha arról van szó.

scream1

Értékelés: a pilot nekem lazán 8/10, a hangulat és a nosztalgia-faktor miatt főleg, de egyébként tényleg jól összerakták, mindenképpen kíváncsi vagyok a folytatásra. Egy-két részre megvettek, aztán meglátjuk, hogy alakul, milyen irányba indulnak el, milyen mitológiát sikerül kiépíteniük a múltbéli gyilkos kapcsán, ilyesmi. De pozitív egyelőre az összekép, abszolút.

One thought on “Pilot: Scream (MTV)

  1. Visszajelzés: Pilot: Mr. Robot (USA) | Just a Boy In Motion

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s