Filmkritika: Mommy (2014)

Pár éve már igencsak különleges helyet foglal el a szívemben Xavier Dolan és a munkássága. Emlékszem, mikor még középiskolásként láttam az első filmjét, a 2009-es “J’ai tué ma mère“-t (Megöltem anyámat), a kanadai multitálentumnak (forgatókönyvet ír, rendez, színészkedik, jelmezekért felel, vág – ezeket többnyire egyszerre egy-egy filmjében) olyan hatást sikerült rám gyakorolnia, mint korábban filmes szinten senkinek. Az ezt követő 2010-es “Les amours imaginaires”-nek (Képzelt szerelmek)  ez ismét összejött, sőt, egészen más szinteken, a “Laurence Anyways” (Így is, úgy is Laurence, 2012) ezeket felülmúlva már-már leírhatatlan mértékben az egyik örök kedvenc filmem, de még a talán kicsit a sorból kilógó, a kritikusok között sem túl nagy sikert arató 2013-as “Tom à la ferme”-hez (Tom a farmon) is “kellemes emlékek fűznek”. A “Mommy” épp ezért nem túl meglepő módon iszonyat várós volt a részemről, sajnos azonban nem igazán tudtam hozzájutni, a Frankofón Filmnapok alkalmával pedig sajnos lecsúsztam róla, de végre valahára sikerült megnéznem… és hogy mit gondolok? Előre szólok, magasztos jelzők, dicsőítés, 10/10-ek következnek.

mommy

Azzal kezdeném talán, hogy semmihez sem tudnám hasonlítani a “Mommy”-t, még Dolan korábbi munkáihoz sem. Persze, azért bőven fel lehet ismerni rajta a készítőjét, már csak a két színésznő miatt is, illetve ezúttal is kaptunk pár remekül megkomponált zenés jelenetet, amikhez mindig is nagyon értett – el ne felejtsek majd kitérni egyébként a soundtrack-re, mert az is kiemelkedő, ezúttal is.

mommy2

Anne Dorval és Suzanne Clément már többször dolgoztak együtt Dolan-nal és minden alkalommal kifogástalan alakítást nyújtottak, de itt… hű. Elképesztő volt kettőjük dinamikáját figyelni, annyira jók voltak mindketten, hogy az már szinte zavarbaejtő. És mégis, nem ők a film igazi sztárjai, ezt a pozíciót ugyan is pofátlanul elorrolta előlük az 1997-ben született (!!!) Antoine Olivier Pilon, aki lazán, néha egy-egy pillantásával lejátszott mindenkit. És nem csak itt, hanem úgy általában.

mommy3

Ez a fiú egy zseni, de tényleg. Ahogy megformálta Steve karakterét, az tényleg valami elképesztő. Teljes mértékben átlényegült, bár amilyen “jó” volt ezt nézni, sokszor kellemetlen pillanatokat is okozott, tudjátok, mikor már szinte nektek rossz/kínos, amit láttok és legszívesebben oda sem néznétek – persze ez csak a szerepéből és magából a történetből adódott, egyáltalán nem negatívumként mondom. Hatásos volt, na.

mommy4

Nagyon tetszett Dolan megoldása a kép “kinyitására” és “bezárására” – a játszadozást a szélesvászonnal, a történet alakulása kapcsán. Mikor Pilon először dönti le a negyedik falat igazi katarzis, de a Die által képzelt montázs végén a “zárás” is nagyon odaillik, remekül el lett találva.

mommy5

És akkor beszéljünk kicsit a zenéről: remélem nem én vagyok az egyetlen, aki azonnal meghatódik, mikor meghallja a Counting Crows “Colorblind” c. dalát – sajnálom, de Sarah Michelle Gellar ’99-es kultfilmje, a “Kegyetlen játékok” elég meghatározó élmény volt az életemben. 🙂 De ezen kívül Dido, az Oasis vagy épp Lana Del Rey dalai is tökéletesen illeszkedtek a sztorihoz, nagyon jól lettek a jelenetekhez “párosítva”. Az a jelenet, mikor a bárban karaokezik és a “Vivo per lei”-t énekli, egyszerűen… istenem, újra csak valami túlzónak tűnő jelzőt szeretnék használni, de már rátok bízom, nyugodtan illeszétek be ide az egyiket feljebbről.

mommy6

Az utolsó jelenetben pedig, mikor még egyszer utoljára láthattuk Steve-t és felcsendült a “Born to Die”, én már körülbelül olyan állapotba kerültem, mint Dorval karaktere a film végén. Nem akartam elhinni, hogy vége, pedig közben tökéletes volt a lezárás. Egészen egyszerűen úgy gyönyörű ez a film, ahogy van. Abszolút megértem, hogy mikor Cannes-ban bemutatták, a közönség tizenhárom percen át állva tapsolt. Kihagyhatatlan. 10/10

One thought on “Filmkritika: Mommy (2014)

  1. Visszajelzés: Marion Cotillard főszereplésével készíti új filmjét Xavier Dolan! | Just a Boy In Motion

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s