A Nemzetközi Roma Napon mutatta be új kollekcióját a Romani Design! | írta: Csaba | fotók: Cseh Viktória

Beszélgetések, előadások és többek között egy divatbemutató is megrendezésre került április 8-án, a Nemzetközi Roma Napon. Negyvennégy éve ezen a napon tartották Londonban a romák első világkongresszusát. Az esemény mérföldkő a cigányság életében ugyanis itt fogadták el a cigány nép szimbólumait, zászlaját, himnuszát és ekkor ismerték el hivatalosan a cigány nyelvet is. A Nemzetközi Roma Nap alkalmából a Roma Sajtóközpont rendhagyó programokkal készült Budapesten, szerte az egész városban és több vidéki településen. A program részeként debütált a Romani Design új kollekciója az Erzsébet téri Akvárium nagytermében.

A Varga Erika, tervezőnő által alapított brand nemcsak a divatról szól, hanem az elfogadásról, a sokszínűségről, így próbál Erika a ruhákon és a divaton keresztül harcolni a romákat érintő diszkrimináció ellen. A 2010-ben alakított márka kettős céllal jött létre: egyrészt, hogy megszólítsa a kortárs romákat, hogy merjék megmutatni saját identitásukat, döntsék le a diszkrimináció falait az által, hogy viselik a divatház ruháit is. A másik cél, hogy a roma motívumokkal és egy, a kortárs utcai divatra jellemező stílussal vegyített ruhadarabokkal minél szélesebb, nem csak romákból álló, vevőkört alakítson ki.

A tradicionális roma motívumokat modern stílusjegyekkel ötvözött kollekció a My identity, my freedom nevet kapta. A kollekció érdekessége abban rejlik, hogy két fontos roma viseleti motívumot ültet át egy kortárs megfogalmazásba. Így kapott hangsúlyt az ihletül szolgáló kötény vagy kretinca. A kretinca formája, zsebének vonala, cakkos díszítőmotívumai a bemutatott kreációk szinte mindegyikén visszaköszönnek. Külön érdekesség hogy a roma kultúrában a kretinca viselete generációkon átívelő jelentőséggel bírt: anyáról lányra hagyományozódott és az anya által megkezdett hímzéseket a lány tovább díszítette. A kollekció jellegzetes motívuma a kasmír rózsa. A gyönyörű porcelán ékszereket Diósi Gabriella iparművész, a táskákat pedig Varga Helena tervezte.

Az átfogó civil együttműködés keretében megvalósult divatbemutatókon a modellek színésznők voltak. Így lépett kifutóra Gryllus Dorka, Kiss Diána Magdolna, Láng Annamária, Ónodi Eszter, Pető Kata, Szabó Vera, Sághy Tímea, illetve az Örkény Színház színészei: Bíró Kriszta, Hámori Gabriella, Kerekes Éva és Für Anikó.

IMG_8854

Nagyon örültem annak, hogy Varga Erika olyan hús-vér nőket választott modellnek, akiket nem a ruha hordott, hanem ők hordták azokat. A színésznő-modelleken látszott, hogy jól érzik magukat a bőrükben. Für Anikó oly mértékben az elemében volt, hogy szinte táncra perdült a kifutón – ez mondjuk annyira nem is meglepő, hiszen a DJ pult mögött a budapesti melegbulik egyik legnépszerűbb és minden bizonnyal egyik legszexibb lemezlovasa, L4 állt. Nagyon jól éreztem magam a divatbemutatón, szinte végig mosolyogtam és tapsoltam a bemutató alatt. Tökéletes volt a helyszínválasztás, külön köszönjük  az Eurolex Consulting munkatársainak és fotósunknak, Cseh Viktóriának munkáját!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s