Filmkritika: Hamupipőke (2015) | írta: Csaba

Nos, nem számít már újdonságnak, hogy a Disney több éve már az élőszereplős klasszikusok remake-jével igyekszik nagyobb nézettséget elérni. Úgy tűnik, hogy jó úton haladnak, ugyanis az Alice Csodaországban, az Óz, a hatalmas valamint a Demóna után, a Hamupipőke tarolt a mozikban, mely a vártnál is nagyobb sikert hozott, hisz a premier után egy héttel megtérült az a 95 millió dollár, amit a film készítésére költöttek.

cinderella2015-1

A film óriási reputációval rendelkezik nemcsak a meseszerető nézők, de a divattervezők körében is, de erről kicsit később. Először lássuk, hogy miről szól a Kenneth Branagh által rendezett, picit újragondolt mesefilm.

236962_822x617

A jómódú családban nevelkedett Ella (Lily James) egy vidéki kúriában él édesanyjával és édesapjával. Édesanyja váratlan halálával Ella édesapja újraházasodik. Az új arát, Lady Tremaine-t (Cate Blanchett) és két lányát, Anastasia-t (Hollyday Grainger) és Drizella-t, (Sophie McShera) a fiatal lány szeretettel fogadja, ám édesapja halála után további nehézségek várnak Ellára. Szobáját elveszik, majd a padlásra költöztetik, éjt nappallá téve dolgoztatják, míg egy nap Ella bánatában kilovagol az erdőbe ahol találkozik Károly Herceggel (Richard Madden). Károly beleszeret az egyszerű, vidéki Ellába de köti a politikai nyomás ugyanis a királyi birtok megszilárdítása és növelése érdekében egy gazdag ország hercegnőjét kell feleségül vennie. A fiatal herceg végül bálra invitál minden hajadont, így Ella a Tündérkeresztanyja (Helena Bonham Carter) segítségével szintén részt vesz a mulatságon ahol találkozik Károllyal majd a sztori ugyanúgy folytatódik ahogy a mesében. Ella elhagyja üvegcipellőjét, Károly megtalálja, majd felkutatja a birodalomban és minden nehézségek után érkezik a boldog befejezés ugyanis a két szerelmes egymásé lesznek, míg a halál el nem választja őket. Úgy érzem, hogy egy tökéletes Disney filmet kaptunk, ahol a prímet a szereplők viszik:

Lily James kiváló választás volt Hamupipőke szerepére, ugyanis tökéletesen hozza a fiatal, egyszerű, ám bátor karaktert így teljesen beleillik a Disney hercegnők világába, mégis azt érzem, hogy a szereplő teljesen valódi, karaktere sokkal több, nem csupán egy, a kislányok fantáziájában élő hercegnőt kapunk hanem egy élő, belevaló, hús-vér főhőst.

Helena Bonham Carter minden túlzás nélkül egy kitűnő színésznő, aki kisujjából kirázza a tündér szerepét. Ez a nő egyszerűen bámulatos, még a legkisebb szerepet is ki tudja maxolni!

Sneaks Cinderella Costumes

Aki szintén elismerésre méltó, az Cate Blanchett ugyanis egyszerre volt kegyetlen, kimért és gonosz, de láthattuk a megtört szívű özvegy oldalát is, így karaktere sokkal összetettebb, mint ahogy azt vártam volna.

hamupipoke-2-1200x800

A Károly herceget játszó Richard Madden egy igazi sármos és romantikus herceg volt, de nem a csöpögős fajtából.

cinderella-hamuipoke-eskuvoi-ruha-cosmopolitan(2)

Minden elismerésem viszont a rendezőé, aki egyszerre használta a kor technikai vívmányait, így a film újszerű lett, ám az 1950-ben bemutatott mesében halott dallamokat is felfedezhetjük a film nézése során (Dream is a Wish Your Heart Makes, Sing Sweet Nightingale ) sőt a tökhintó és Ella báli ruhájának megszületése teljesen azt az érzést keltette bennem, hogy újra a mesét nézem. Plusz pont, hogy a mesében megismert állatszereplőket is kellően kidolgozta, gondolok itt Ella egérbarátaira és mostohaanyjának, Lucifer nevű ördögi kandúrjára. Külön gratuláció illeti a jelmezes kollégákat, hiszen Hamupipőke báli és esküvői ruhája gyönyörűre sikerült. A kék, tüllökkel tarkított báli ruhán és a csipkével, fehér és pezsgőszínű selyemből valamint tüllből álló esküvői ruhán több mint 500 órát dolgozott a háromszoros Oscar-díjas Sandy Powell és csapata.

CINDERELLA

Lady Tremaine film noir-os szettjei is kellően elegánsak voltak, Tündérkeresztanya ruhája pedig kellően tündéries, mégis bohém és őrült volt, mint maga Helena Bonham Carter.

Film nemcsak engem vette le a lábamról, hanem magát a cipőkirályt, Christian Louboutin-t is, aki a film berendelését követően megalkotta a kristályokkal, pillangókkal és csipkével díszített Hamupipőke cipellőket.

Louboutin shoes

Sőt a filmbemutatását követően dobták piacra a kanadai szupermodell, Coco Rocha (26) film által ihletett ruha kollekcióját, mely egyszerű, letisztult színekből álló kabátokból, szoknyákból áll melyeken megjelennek a filmre jellemező virág és pillangó printek.

Coco Rocha Collection

A filmet mindenkinek sok szeretettel ajánlom. Disney fanoknak egy kihagyhatatlan alkotás! 10/10

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s