Pretty Little Liars – véget ért az 5. évad, a sorozat sajnos még nem

„Fuck you, I. Marlene King!” – mindenki, aki valaha nézte a Pretty Little Liars-t

Szerintem ez a fenti kis idézet tökéletesen összefoglalja a véleményemet a sorozatról, ami anno egyébként nagyon jól indított, imádtam magát a koncepciót és a kivitelezést is. Aztán ahogy múltak az évek, egyre lejjebb és lejjebb süllyedt a színvonal, az írók szerintem egyszerűen feladták a dolgot és nagy ívben beleszartak, hogy mi történik, volt itt már jó pár feltámadás, hülyítés, de még a természetfeletti eseményektől sem riadtak vissza egy időben. Viszont Alison visszatérése – a kezdeti cinizmusom ellenére – jól sült el. Bár Sasha Pieterse borzalmas színésznő, még ő sem tudta elrontani teljesen a dolgot, nekem tényleg tetszett ez a vonal, kár, hogy pár epizód alatt unalomba fulladt, így az ötödik évad első feléből körülbelül semmire nem emlékszem, a második fele, ami ugye most ért véget, pedig ugyan rejtett bőven potenciált, sejthető módon Ms King ezúttal is vaktölténnyel lőtt, mikor fűt-fát összeígért a fináléval kapcsolatban. Vigyázat, a kép alatt spoileres leszek!

pll1

Szóval, egy valami legalább megoldódott: Mona életben van. Ha belegondolunk, ez elkerülhetetlen volt, hiszen ez az egyetlen biztos módja, hogy senki ne kerüljön börtönbe a lány meggyilkolásáért – persze a legegyszerűbb és legolcsóbb is. Úgy fest, Rosewood-ban sokkal menőbb eljátszani a halálodat, mint mondjuk Instagram-ra selfie-ket posztolni. Azt viszont alá kell írnom, hogy a finálé remekül lett megkomponálva, iszonyat creepy lett, Janel Parrish egyébként is magasan a legtehetségesebb a lányok közül, de ebben az epizódban különösen remekelt, tényleg nem tudtam eldönteni, hogy most ő őrült-e meg teljesen, vagy én, vagy egyáltalán mi történik. És mindehhez a babaház, mint helyszín… tényleg, le a kalappal.

pll2

Míg a lányok ismét kénytelenek voltak belemenni ’A’ egyre elborultabb játékaiba, Toby, Ezra és Caleb próbált rájönni, merre vannak a lányok, és ebben ráadásul Spencer szülei – sőt, később még Tanner is segített nekik, viszont sajnos így sem jött össze a dolog. Ja, meg ha már ott volt, még egyszer utoljára gyorsan gyanúba keverték a bántóan jelentéktelen Andrew-t. Whatever.

pll3

A kellően betegre sikerült helyszín, a lányok ruhái és Mona Alison-impressziója mellett külön tetszettek a zenék, amik felcsendültek a babaházban, mondom, a hangulat végig nagyon jó volt, és az utolsó pillanatig úgy tűnt, hogy megkapjuk a választ, amit szerettünk volna. És bizonyos értelemben végül is ez meg is történt, sejteni lehet, hogy ki ’A’, de mivel ebben a sorozatban azt sem nagyon lehet elhinni, amit konkrétan látunk (lsd.: Ezra leleplezése), ezért vannak kétségeim. Akárhogy is, a megoldás jelenleg úgy fest, hogy az írók bevetették ugyan a könyvben is megjelenő iker-megoldást, de csavartak rajta annyit, hogy Jason-nek van ikertestvére és nem Alison-nak. ’A’ pedig ez a bizonyos Charles… vagy Jason? Ebben nem egészen lehetünk biztosak, ráadásul már azt is tudjuk, hogy akárki is most ’A’, nyilván ő sem az igazi, ’Uber A’, mindegy… az viszont valamennyire megnyugtat, hogy elvileg (bár komolyan, miért is kéne bármit elhinni?) a jelenlegi ’A’-storyline a 6×11-es résszel lezárul, onnan pedig új irányba halad majd a történet.

pll4

„This is not at all that I taught it would be. ’A’ has a soul.” – Mona

pll5

Az évad összességében felejthető és lapos volt, eltekintve egy-két izgalmasabb epizódtól az utóbbi hetekben, illetve a finálétól, aminek nagyon jó atmoszférája volt ugyan, de azért végérvényben csalódást okozott. Naiv lenne azt hinnem, hogy nem fogom folytatni a sorozatot, valamiért a markában tart, de már tényleg semmilyen szinten nem tudok lelkesedni.

pll6

Annyit még azért leírnék, hogy tiszteletreméltó, ahogy ötödik éve találnak folyamatosan olyan helyzeteket, hogy a lányoknak gyönyörű báli ruhákban kelljen menekülniük bizarr helyeken… tényleg, zseniális.

pll7

Értékelés: 5. évad – 3/10; 5×25 – 6/10

…és akkor végül, az finálé egyik legjobb dala, az utolsó jelentből:

One thought on “Pretty Little Liars – véget ért az 5. évad, a sorozat sajnos még nem

  1. Visszajelzés: Pretty Little Liars – kezdett a 6. évad | Just a Boy In Motion

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s