Filmkritika: A szürke ötven árnyalata (2015) | írta: Csaba

Bár eredetileg Valentin-napra időzítették, de már szerdán, február 11-én bemutatásra került E. L. James trilógiájának első része, A szürke ötven árnyalata.

fifty-shades-of-grey-movie

A történet onnan indul, amikor a végzős, irodalom szakos egyetemi hallgató, Anastasia Steele (Dakota Johnson) interjút készít az Egyesül Államok egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb emberével Christian Grey –jel (Jamie Dornan). A két főhős között kölcsönös vonzalom alakul ki, ám Mr. Grey másképpen értelmezi a kapcsolat definícióját. Teljes alávetettséget, kiszolgáltatottságot kér a lánytól legfőképpen az ágyban, pontosabban Grey „játszószobájában”, ahol a kötözés-fegyelmezés, dominancia-alávetettség és szadizmus-mazochizmus minden eszköze megtalálható, az ostorokon keresztül, a tollakon át egészen a vibrátorokig. Ezen kívül nincs együtt alvás, randevú vagy bármilyen gyengéd kontaktus. Anastasia kezdetben nem tud a helyzettel mit kezdeni, így gondolkodási időt kér, majd kilépve a komfort zónájából végül igent mond a férfinak.

fifty shades of grey

A készítők tényleg nem vicceltek, mikor azt mondták, hogy nem fognak finomkodni a szex jelenetekkel. Bár megjegyzem, hogy annyi mellbimbóvillantást tartalmazott a film, hogy azt a nyolcvanas évek softpornó rendezői is megirigyelték volna. Nagyobb probléma a karakterfejlődéssel volt, mert a készítők a főhősnőt beállították egy kitartott női szerepbe, ugyanis egy napos ismeretség után elfogadja a méregdrága ajándékokat, a kocsit és minden más luxuscikket a milliomos vállalatvezetőtől.

jamie-dornan-dakota-johnson-fifty-shades-of-grey

Nem volt célom, hogy összehasonlító elemzést írjak, de meg kell jegyeznem, hogy a könyvben Anastasia visszaadja a méregdrága ajándékok nagy részét Christian-nek, diplomázás után munkába áll valamint folyamatosan kommentálja érzéseit, így az olvasó választ kaphat arra, hogy mi késztet egy 21 évest lányt arra, hogy valakinek a szex rabszolgája legyen és folyamatosan megalázzák szexuálisan. Úgy érzem, hogy ezek fontos pontjai voltak a történetnek, amit a film készítői teljesen kihagytak. Továbbá nem értettem, hogy Anastasia miért akad ki a film végén attól, hogy bőrszíjjal ütik, hiszen pár képkockával korábban a korbács és a lovaglópálca ütéseket élvezte? !

Véleményem szerint sokkal valósághűbb filmet lehetett volna kreálni, ha a készítők elhagyják a tipikus kliséket (álkonfliktus, zongorázás egy esti menet után, modoros szituációk). Illetve csak engem zavart, hogy megint egy olyan sztorin alapszik a film, mi szerint a szürke egérbe beleszeret az Audiban érkező, tökéletes, milliomos pasi?

Ami a film pozitívumaként könyvelhető el az egyrészt a casting: Dakota Johnson kitűnően hozza a naiv, szexuális tapasztalattal nem rendelkező lányt, Jamie Dornan meg azon kívül, hogy egy félisten, tökéletes Mr. Grey. További pozitívum a kép és zenei világ ugyanis a film egyik zeneszerzője a legendás Danny Elfman, aki több nagy sikerű mozis és TV-s alkotáshoz is komponált zenét korábban.

Mindent egybevéve A szürke ötven árnyalata egy nézhető film volt, a kitűnő marketingnek köszönhetően biztos a kasszasiker, elég csak a hazai statisztikákat nézni: az első napon (az azt megelőző szerdai bemutatóval együtt) 57 549 999 forintnyi bevételt termelt és 44 150 néző látta. Ami azért is “érdekes”, mert többnyire egyébként eddig csak negatív kritikák jelentek meg a mozi kapcsán, pedig ebből kiindulva kereslet van rá bőven. Tehát a A szürke ötven árnyalata biztos tarolni fog, sőt, már a regénysorozat másik két része is zöld lámpát kapott, így további két film is érkezik majd!

Értékelés: 7/10

2 thoughts on “Filmkritika: A szürke ötven árnyalata (2015) | írta: Csaba

  1. Visszajelzés: 14 pasi, akire várva megéri egyedül lenni Valentin napon! (2015) | Just a Boy In Motion

  2. Visszajelzés: A 2015-ös Oscar-díjátadó legszebb ruhái | összeállította: Csaba | Just a Boy In Motion

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s