Glee – kezdett a 6. évad

Egy, a szokásosnál hosszabb szünetet követően tegnap este tért vissza a FOX-ra a Glee, méghozzá dupla epizóddal. Igen, péntek este, midseason-ben. A többszörös Golden Globe- és Emmy-díjas sorozat az első egy-két évadban olyan sikereket ért el, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni, ráadásul minden lehetséges módon ki is lett ez használva: az elhangzott dalok megjelentek CD-n, a szereplők nyáron turnéztak, 3D-s koncertfilm készült (ez mondjuk azt hiszem, már megbukott kicsit), mindenhol felléptek és szerepeltek, tényleg nem lehetett megkerülni őket. Olyan legendás előadók számait dolgozták fel, mint Michael Jackson, Madonna, David Bowie, a The Beatles, Bob Dylan vagy a Journey, illetve a jelenlegi listavezető slágerek közül is számtalan elhangzott, Britney Spears például az egyik előtte “tisztelgő” epizódban fel is tűnt, őt pedig olyan hírességek követték mellékszerepekben, mint Gwyneth Paltrow, Patti LuPone, Kristen Schaal, Meat Loaf, Ricky Martin, Kathy Griffin, Katie Couric, Matt Bomer, Sarah Jessica Parker, Tyra Banks, June Squibb, Katey Segal, Gloria Estefan, Neil Patrick Harris, Lindsay Lohan – a lista gyakrolatilag végtelen. Aztán a siker mérséklődni kezdett, a nézettség pedig egy ponton olyan drasztikus mélységekbe zuhant, ahonnan már nem volt visszaút. Közben elhunyt az egyik főszereplő, Cory Monteith, ami szintén megviselte a sorozatot. A csatorna a 4. évadot követően két újabbat rendelt be egyszerre – ezt valószínűleg azóta bőven bánják, a “közös megegyezés” egy rövidített lezáró évad, amire természetesen szinte minden korábbi szereplő visszatért valamilyen formában. És akkor lássuk is, milyen lett a nyitány. Elöljáróban annyit, hogy nem is rossz.

glee1

Nos, Rachel hollywood-i karrierje egészen rövidkére sikeredett. A sorozata, a “That’s So Rachel” óriási bukta lett, rémes nézettséggel és elmarasztó kritikákkal – a csatorna a Pilot után kaszálta is, így úgy döntött, visszaköltözik Lima-ba, az apukáihoz, akik viszont épp válófélben vannak (gondolom Jeff Goldblum nem ért rá vagy más miatt nem tudta vállalni a szerepet), szóval nem túl fényes a helyzet. Barátaival, akikkel egy ideje már nem tartotta a kapcsolatot, most próbálja helyrehozni a dolgokat: Blaine is hazaköltözött, miután Kurt-tel szakítottak, kirúgták a NYADA-ról, most pedig a Warblers “edzője” (igen, diploma vagy akármi nélkül, mindegy is), Sam a McKinley-ben maradt és Beiste mellett dolgozik. Kurt továbbra is New York-ban él, de harmadévesként ugye már kell gyakorlatot vállania, így pont hazajön, szóval szépen összeterelik a társaságot a régi környezetben, Kicsit kapkodva ugyan, kicsit ésszerűtlenül, de ezt igazán el lehet nézni, most némileg indokolt is volt a dolog, muszáj volt megteremteni a status quo-t. A premierben viszonlátjuk továbbá még Sue-t, aki azóta is igazgató, Mr. Shue-t, aki a Vocal Adrenaline-t edzi és Karofsky-t is, aki közben összejött Blaine-nel… igen, mindfuck. Még ha a pletykákból/hírekből lehetett is már tudni, ez valami egészen borzalmas fejlemény. Ne értsetek félre, a szakítás maga nem zavar, de ezek ketten olyan szerencsétlenül mutatnak egymás mellett, semmi kémia nincs, ráadásul Max Adler annyira nem is jó színész.

glee2

Az első rész – számomra is meglepő módon – nagyon tetszett! Az dalrafakadások ugyan funkciótlanok és nagyon sűrűek továbbra is, de legyen ez a legkevesebb. Tetszett, hogy kicsit sötétebben árnyalták a történéseket, Rachel csalódása, vagy például a Klaine szakítás is jól jött ki, kellett már egy-két “pofon” a szereplőknek. Ezzel párhuzamban Sue már ezer éve nem volt ilyen vicces, az írók ezúttal már következmények nélkül, végérvényesen elengedték magukat vele szemben, de a túlzások ezúttal valóban humorosra sikerültek. Az is jót tett amúgy – ami már korábban is előfordult, az ötödik évad kapcsán szerintem írtam is róla -, hogy kevesebb karaktert szerepeltettek, rendesen jutott idő mindenkire, ráadásul a Rachel-Kurt-Blaine-Sam négyes működőképes is. Aztán sajnos jött a második rész…

glee3

Itt azért már bőven akadtak gondok, na. Kezdjük azzal, hogy már alapból nem értettem ezt a rajzos dolgot. Erre mi szükség volt? Vagy egyáltalán…? Mindegy. Itt már jobban szétestek a dolgok, ráadásul a régi szereplők közül megint mindenkit visszaerőltettek erre a részre, Kitty-nek mondjuk kifejezetten örülök, bár azért kicsit furcsa, hogy az “új generációból” csak őt tartották meg. Remélem, hogy többször feltűnik még. Ellenben mondjuk a Tina-Artie-Puck-Quinn részleggel, akik olyan szinten feleslegesek, hogy már csak felidegesítem magam, ha meglátom őket. Santana és Brittany persze továbbra is viccesek, örülök, hogy a pletykák ellenére Naya Rivera mégis visszatért, nélküle nem lenne ugyanaz a Glee. Bár ha jól rémlik egyetlen sor szövege sem volt az epizód során…

glee4

Mind a két részre igaz amúgy, hogy afféle Pilot 2.0 is lehetne, újraalapozás, egyfajta a reboot – bár maga a sztori gondolom nagyon nem fog változni, a karakterek szerepe a cselekményben kicsit felborult. Nekem az mondjuk picit idegen, hogy hirtelen mindenki “felnőtt”, és elkezdett a környéken dolgozni, hiszen – annak ellenére, hogy a színészek közül többen közelebb vannak a harminchoz – tényleg még csak gyerekek, ahogy Kurt is mondta. A negyedik évadban még gimnazisták voltak, most meg már ők irányítják a környék összes kórusát? Mindegy, bele kell szokni. Mert azért ez a bizonyos 6×02 sem volt olyan rossz, hogy eltántorítson az utolsó évad mellől.

glee5

Értékelés: a 6×01 szerintem a sorozat egyik legjobb része volt – az elmúlt években biztosan, a második epizód pedig tipikus Glee a sorozat összes hibájával, talán egy hangyányit azért összeszedettebben, mint mostanság. A dalok jók lettek, az új srácok is tehetségesek (nyilván), a konfliktus mondjuk Rachelék és Blaine között nekem nagyon erőltetettnek hatott, de hát mint említettem, tipikus Glee. Mindenestre kíváncsian várom a folytatást, tényleg érdekel, hogy hogyan tesznek majd pontot a sztori végére.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s