The Comeback – Vége a 2. évadnak

Sosem hittem volna – ahogy gondolom más sem -, hogy az HBO a semmiből egyszercsak bejelenti, hogy feltámasztja a 2005-ben mindössze egy évadot megélt The Comeback-et (A visszatérés), Michael Patrick King és Lisa Kudrow közösösen készített vígjátéksorozatát. De megtette. Pár éve láttam először az első évadot, rögtön nagy kedvenc lett, Kudrow zseniális, elképesztőt alakít minden egyes részben, az összetéveszthetetlen atmoszféra, a sajátos (fekete)humor, a feszült, néha már-már elviselhetetlen kínosság… szóval nagyon tetszett, na. Egyébként kicsit féltem is, hogy vajon milyen lesz a folytatás, hogy vajon tudja-e hozni a tíz évvel ezelőtti szintet, de szerencsére nem kellett csalódnom. Kár, hogy az alacsony nézettség alapján valószínűleg nem lesz folytatás. Ha csak nem egy újabb évtized múlva.

val

A történet ugye tíz évvel később veszi fel a fonalat, Valerie épp próbál visszatérni a reality-bizniszbe, amibe ő már akkor belevágott, mikor még nem volt mindenkinek saját valóságshow-ja. Továbbra is együtt van férjével, Mark-kal (Damian Young), aki egyre nehezebben viseli, hogy ismét kamerák kereszttüzében kell élnie a mindennapjait, és persze Mickey (Robert Michael Morris), Val fodrásza és egyben legjobb barátja is kitartott kedvenc színésznőnk mellett, aki független horrorfilmben szerepelt, epizódszerepeket vállalt sorozatokban, próbálkozott a Real Housewives franchise-zal, illetve saját hajfestéket is piacra dobott amióta nem láttuk.

vaaaaaal

A sztori aztán gyorsan beindul: Paulie G., akivel Val ugye az első szezonban dolgozott együtt – Lance Barber szintén kiemelkedő alakításában – új sorozatot készít, ezúttal az HBO-nak, ráadásul pont a tíz évvel ezelőtti mélypontjáról, mikor a drogok felé fordult. És érdekes módon van egy Malerie névre hallgató karakter a sorozatban, akinek vörös haja, és történesen egy szitkom-színésznő. Valerie először, érthető módon, kiborul és botrányt akar rendezni az HBO-nál, de aztán valahogy kicsúsznak a dolgok a keze közül és végül ő maga kapja meg Malerie szerepét… a csatorna pedig egy, a színfalak mögé pillantó dokumentumfilmet is szeretne, ráadásul kis győzködés után sikerül rávenni az azóta már Oscar-díjas Jane-t (Laura Silverman), hogy vállalja a dolgot, így gyakorlatilag fel is áll a tíz évvel ezelőtti status quo.

com

Elkezdődnek a forgatások, ahol persze nem minden úgy megy, ahogy azt gondolná az ember, Valerie folyamatosan küzd magával, és próbál mindenkit, önmagát is meggyőzni, hogy csak egy karaktert játszik, nem saját magát, és a forgatókönyvben leírtak soha nem történtek meg. Paulie stílusa persze változatlan, így a közös munka nem zökkenőmentes, Mickey-nél rákot diagnosztizálnak, Jane természetesen ezúttal is mindent rögzíteni akar – akár beleegyeznek ebbe az alanyok, akár nem -, Mark pedig egyre inkább eltávolodik nejétől, akinek látszólag semmilyen áldozat nem túl nagy, hogy újra visszakerülhessen az olyannyira vágyott reflektorfénybe.

i hope you win

“I hope you win.”

Ahogy múlik az idő, egyre jobb visszajelzések érkeznek a Seeing Red-del kapcsolatban, ráadásul mindenki egyöntetűen dicséri Val-t, aki tudtán kívül karrierje legjobb alakítását nyújtotta, miután pedig bemutatják a sorozatot, még egy Emmy-jelölést is kap – sajnos ezen a ponton viszont már férje nincs ott mellette, hogy együtt örüljön vele.

vaaal

Események tehát bőven voltak, mindezeket a sorozat egészen sajátos stílusában tálalva, olyan vendégszereplőkkel, mint például Seth Rogen, aki saját magát alakította, és olyan visszatérőkkel, mint Kellan Lutz vagy Malin Akerman, akik mind a valóságban, mind a sztori szerint befutott sztárok lettek az elmúlt évek során.

comeback

A kritikák között többen felhozták, hogy ezúttal nem volt olyan erős az insider rész, mint korábban, de nekem egyébként nem is hiányzott – ezúttal a dráma volt hangsúlyosabb. Jó, ez mondjuk kicsit furcsa egy vígjátéktól, és aki nem látta a sorozatot, annak igazából nehéz is lenne megmagyarázni, hogy milyen a dinamika, de egészen zseniálisan lavírozik a kínos vagy épp feketehumor és a csontig hatoló karakterdrámák között.

“Maybe you don’t think I’m someone, but I have a birth certificate that says I am.”

comeee

A legerősebbnek a 2×07-et éreztem amúgy, itt csúcsosodott ki minden, több igazi katartikus pillanata is volt. Ezt az epizódot (többek között) egyébként King és Kudrow együtt írták, nem győzöm amúgy hangsúlyozni, hogy ebben a tekintetben is milyen jó munkát végeztek. Az közel egy órás fináléban pedig Valerie végre eljutott az Emmy-re, de végül mégsem a tündöklést választotta, hanem a szívére hallgatva helyes döntést hozott. És szerencsére aztán már minden jól alakult, megkapta a kis happy endjét, ami egyébként bőven kijárt neki.

valerie

A színészek közül egyébként még Mark L. Young-ot emelném ki, aki ugye Mark unokaöccsét alakította, akit Val beszervezett a stábjába. De mondom, remekül castingoltak amúgy minden más szerepet is. Arról nem is beszélve, hogy olyan hírességek vállaltak cameo-t az évad során – saját magukat alakítva -, mint Sean Hayes, Conan O’Brien, Andy Cohan, RuPaul, Brad Goreski, vagy például a The Talk műsorvezetői.

Nagyon reménykedem, hogy valamikor, valamilyen formában még folytatódik a sorozat, bár persze kérdéses, hogy tudnának-e harmadszor is olyan szituációt teremteni, hogy szükség legyen egy kamerás stábra – az utolsó jelenetbők kiindulva (ami egyedülálló módon nem a Valerie-t követő kamerák szemszögéből lett rögzítve) kétlem, hogy még egyszer kockára tenné a házasságát és a boldogságát a show kedvéért. Aztán persze ki tudja… ha úgy adódik, Jane lehet, hogy rá tudná venni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s