Pilotkritika: Sailor Moon Crystal | írta: Csaba

Az animéket mindig is szerettem, a nővéremmel különösen rajongtunk a Sailor Moon, vagyis a Varázslatos Álmok c. animéért (nagy kedvencünk Hold és Neptun tündérek voltak), amit anno az RTL Klub sugárzott 1998 és 1999 között. Annak ellenére, hogy az oldal fő profiljába az élőszereplős film illetve sorozat kritikák tartoznak mégis ennek az animének a kritikájával készültem, gondolván, hogy Ti is szívesen nosztalgiáznátok egyet, ahogy én is a pilot nézése majd a kritika írása közben.

1f6eb165aaba33affa9fbb74784125cb

A Toei Animation júliusban ismét elővette az ázsiai országokban is nagy sikert és nézettséget produkáló valamint több neves díjat is bezsebelő Sailor Moon-t, amit Sailor Moon Crystal néven vetítenek minden második hét szombati napján. Eddig 26 rész készült el, amely teljes egészében manga adaptáció, ami azt jelenti, hogy az újonnan elkészített remake teljes mértékben követi az eredeti manga történetét, valamint a karakterek részletesebben meg vannak rajzolva.

A történet alap kontextusa viszont nem változott: a Tokióban élő 14 éves Usagi (az európai változatban Bunny) egy életrevaló, kedves, de szertelenül szétszórt, falánk lány. Egy nap az iskolába menet találkozik Lunával a fekete macskával, aki elmondja, hogy a lány valójából egy hold harcos és az a küldetése, hogy megtalálja a rég elveszetett Hold Hercegnőt illetve az Ezüst Kristályt.

001

A remake annyiban tér el a korábban levetített évadoktól, hogy törekszik a tömörségre, valamint a következő epizód felvezetésére, így már az első részben jelenik meg Amy (Merkúr tündér) aki eredetileg a 8. részben tűnt volna fel.

Az új adaptáció kép világa viszont nagyon szépre sikerült, a karakterek arcai, mozdulatai kifejezései még szebben ki vannak domborítva.  Különösen tetszett, hogy az eredeti (japán) szinkronszínészek ismét hangjukat adták a karakterekhez, így még inkább nosztalgikus hangulatba kerültem, ugyanis az 5. évadot japánul néztem meg. Ennek oka az volt, hogy az RTL nem vette meg a vetítés jogát, mert az utolsó évadban túl nagy hangsúlyt kapott a homoszexualitás vagy a nemek felcserélése (a Starlights trió emberi alakjukban férfiak, ám harcosként már nőkként ábrázolták őket).

Kérdés, hogy a magyar televíziók egyike később műsorra tűzi majd az animét és ami még mindig kérdőjeles a számomra, hogy a magyar változat szinkronszínészei (Csondor Kata, Dögei Éva, Kökényessy Ági, Kiss Virág, Mics Ildikó, Molnár Ilona és Somlai Edina) újra elvállalnák a szerepeiket, korábban ugyanis Csondor Kata ( a főszereplő, Usagi hangja) lenyilatkozta, hogy a stúdió nem túl színvonalas munkája anno elvette a kedvét az anime szinkronizálásától.

tumblr_n2unhs7IfG1tvi4wyo1_500

A felújított anime zenei világa is fülbemászó, de nagyon hiányzott a korábban megszokott, szimfonikus zenekar által feljátszott dallamok.

Mindent egybevéve nekem nagyon tetszett az első rész, kíváncsian várom a folytatást. Kezdésnek egy 8/10 pontot adnék.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s