Pilotkritika: The Leftovers (HBO)

Adott egy nem megszokott alapsztori – eltűnik a Föld lakosságának 2%-a, ám a sorozat nem ezzel, nem magával a jelenséggel foglalkozik, hanem három évvel később veszi fel a fonalat, és inkább karakterdráma, mint sci-fi -, egy remek szereplőgárda – Justin Theroux, Liv Tyler, a három Golden Globe-díjra is jelölt Amy Brenneman, Ann Dowd, Chris Zylka, Max és Charlie Carver –, a legminőségibb sorozatokat otthon adó csatorna, az HBO, kiváló zenék és lebilincselő hangulat: hogyan is alakulhatott volna rosszul a The Leftovers Pilot-ja? Na ugye, sehogy.

left

A többek között a Lost-ot is jegyző Damon Lindelof tényleg szinte csodát művelt ebben a kicsit több mint egy órában – engem legalábbis abszolút sikerült lenyűgöznie. Pontosan nem lehetett tudni, hogy mire számíthatunk, a sztori persze ismert volt, hiszen könyv alapján készül (az írója is részt vesz a készítési munkálatokban), de hogy milyen aspektusait emelik majd ki, az kérdéses volt. Annyit mondjuk mindenképpen megjegyeznék, hogy irtózatosan sok szereplő van, szóval a 70+ perces első rész sem volt elég arra, hogy őket akár csak közepesen is megismerjük – kivéve talán Theroux karakterét, inkább a viszonyokat próbálták bemutatni, illetve felállítani az alaphelyzetet. Egyelőre egyébként több zavaros/sötét folt is van, de alig várom, hogy többet és többet tudjak meg!

left

A több szálon futó cselekmény eddig mindegyik eleme bejövős – a fiatalok is nagyon el lettek találva, elég durva jeleneteket adtak hozzá a részhez, külön kiemelném a főszereplő lányát alakító Margaret Qualley-t -nem tudom, ez a lány eddig hol volt, de iszonyat tehetséges! Örülök, hogy nem az elcsépelt tiniproblémákat kaptuk meg, amik szinte kötelezőek egy csomó drámában – hű, de még mennyire nem.

left

Muszáj még egyszer megemlítenem a zenét – a vissza-visszatérő fő zongorás téma annyira megfogott, annyira szép és mégis valahogy baljós. Nagyon jó választás volt, és sokadszorra sem tűnt repetitívnek vagy unalmasnak. Sőt, sokszor már vártam is, hogy mikor csendül fel újra.

left

Nagyon vicces volt, és örültem is neki, hogy szóba jött, mert miközben néztem az epizódot magam is elgondolkodtam rajta, szóval kiderült, hogy ismert emberek is eltűntek az “elragadtatáskor”, például Jennifer Lopez, vagy a pápa. Az ilyen kis nüanszok annyival igazibbá tették az összképet, nagyon jó, hogy ilyenekre is gondoltak. Főleg, hogy ez az egyik legsokkolóbb, legdurvább jelenet után következett, így remekül ellensúlyozták egymást.

Értékelés: 10/10 – tényleg sehol nem tudnék belekötni a Pilot-ba, durván erőteljes minden szempontból. Alig várom a folytatást!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s