Filmkritika: Vámpírakadémia (2014)

Azt hiszem, ezt hívják szerencsés véletlennek. Ha nem maradok itthon péntek este, és nem látom Facebook-on, hogy valaki a Vámpírakadémiát nézi (ami ugyan nekem is tervben volt, de mivel a listámon másik egymillió mozi várakozik, hajlamos vagyok elfelejteni dolgokat), akkor egy darabig még tuti nem látom a filmet. És milyen kár lett volna…

vampad1

Napjainkban, mikor a vámpíros könyvek, mozifilmek és TV-sorozatok elárasztották a piacot, sőt, talán kicsit túl is nőtték azt, nincs könnyű dolga annak, aki ebben a témában próbál sikereket elérni. Egyrészt kicsit mindenkinek elege van már, nagyon sok az előítélet, másrészt, aki szereti a műfajt, az is megtalálhatta már a kedvenceit, és nem feltétlenül nyitott új dolgokra. Véleményem szerint ilyenkor két megoldás van: vagy egy új mitológiát kell bevezetni, ami talán nem annyira (köz)ismert, vagy pedig olyan stílusban kell tálalni a dolgokat, aminek a nézők nem tudnak ellenállni. Nos, a Richelle Mead könyvsorozatán alapuló Vampire Academy-nek azt hiszem mindkettő összejött. Ráadásul a projekthez sikerült a tökéletes rendezőt megtalálni, Mark Waters-nek már elég nagy tapasztalata van a fiataloknak szóló filmek terén (helló, Mean Girls). És akkor a szereplőgárdáról még nem is beszéltem… na, de kezdjük az elején.

vampad2

Gyorsan tisztázzuk a mitológia alapjait. Adott három vámpírfaj: először is vannak a morák, a halandó, “békés” vámpírok, illetve az ő őrzőik, a dampyrok, akik félig vámpírok, félig emberek. Ők egyébként a Vámpírakadémia tanulói. Ja, és varázsolni is tudnak… kicsit bonyolult, tudom. De ne feledkezzünk meg a harmadik fajról, a strigákról sem, akik a “klasszikus” vámpírok: halhatatlanok, nem mehetnek a napra, és jelen esetben ők a rosszfiúk. Tudom, ez eddig nagyon nerdy, de tényleg nem érdemes kiszállni ezért. Egyébként a filmben tényleg nem erre fektetik a fő hangsúlyt, de erről majd később.

vampad4

Ismerkedjünk meg a főszereplőkkel: Rose (Zoey Deutch) a narrátor és egyben a legközpontibb karakter egy dampyr, aki ugyan szeretne a lehető legjobb “testőrré” válni, de mivel minden konvenció ellen lázad ráadásul végtelenül cinikus, így ennek megvannak az akadályai. Az ő legjobb barátnője Lissa (Lucy Fry), aki a morák hercegnője. Eleinte szökésben vannak, mivel az akadémián nem érzik magukat biztonságban, de végül visszakényszerítik őket az intézmény falai közé, ahol egyébként sem a tanárok, sem a diákok körében nem túl népszerűek. Innen indul be amúgy a cselekmény, ami ugyan sokszor nagyon kiszámítható, a komoly részek sem mindig komolyan vehetőek, de a zseniálisan megírt dialógusok, illetve az akciódúsabb jelenetek ezt sikeresen feledtetik.

vampad5

Nem is tini-vámpírfilm lenne, ha nem kapnák szerelmi szálakat, de valahogy ezek nem idegesítőek vagy épp túl nyálasak, emellett szerencsére nem is kerülnek túlságosan a középpontba. A hangsúly inkább a két lány barátságán van, de terítékre kerülnek az iskolán belüli konfliktusok is, a kiközösítés, stb – és nekem egyébként gyengém, mikor valós társadalmi problémákat boncolgatnak természetfeletti “köntösbe” öltöztetve. És nem tudom eleget dicsérni Zoey Deutch-ot. Komolyan, ez a lány iszonyat tehetséges. Pedig emlékszem, a Ringer-ben kifejezetten irritált, főleg az elején, itt viszont viszi a filmet a hátán.

vampad3

A mellékszereplők is erősek: Cameron Monaghan (Shameless) ugyan bántóan keveset szerepelt, de mikor feltűnt, imádtam. Sarah Hyland-ot nagyon vicces volt látni Natalie szerepében, hiszen a Modern Family-ben ennek pont az ellenkezőjét szokhattuk meg tőle, de ahogy az esetlen lúzert alakította, le a kalappal. Mondjuk azért a végén kicsit sajnáltam, szerintem sokkal érdekesebb lett volna, ha nem ezt az ezer méterről látható “fordulatot” vetik be nála. A felnőttek között a Golden Globe-díjas Gabriel Byrne szerintem hozta azt a színvonalat, amit el lehet tőle várni, a királynő szerepében feltűnő Joely Richardson szintén remekelt.

vampad7

Mivel egy hat részes könyvsorozatról van szó, a film nem válaszolt meg minden kérdést, sőt, egy afféle cliffhanger-t is kaptunk a végére, én őszintén remélem, hogy minél előbb érkezik a folytatás, mert engem abszolút meggyőztek, lehet, hogy a könyveket is beszerzem. Pontozni nem is nagyon szeretném, mert lazán 10/10-re hoznám ki  – ez persze nem feltétlenül reális, főleg, hogy azért tényleg akadtak hibák (hm, ha mondjuk magát a forgatókönyvet is olyan jól írják meg, ahogy a szövegeket…), de összességében tényleg kellően izgalmas és abszolút szórakoztató ~másfél órát kaptunk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s