“Mean Girls” – 10 éves a film!

“On wednesdays we wear pink.”

Nem is tudom, hogyan foghatnék neki a Mean Girls előtt való tisztelgésnek, de úgy éreztem, hogy a fenti idézet talán méltó módja lehet. Tudom, hogy valószínűleg rengeteg embert sosem fogok tudni meggyőzni arról, hogy a Magyarországon “Bajos csajok” címen bemutatott 2004-es tinivígjáték több annál, mint amit maga a műfaj sugall, vagy hogy 12-13 éves lányokon kívül bárki számára lehet élvezhető, de szerintem aki már látta az tudja, hogy ezek mind-mind tévhitek. A film forgatókönyvét az a Tina Fey írta, aki a Satuday Night Live egyik ikonikus alakja volt éveken át, majd kreátorként, íróként és főszereplőként is vitte a 30 Rock c. NBC szitkomot, ami hét évadon keresztül volt képernyőn, ezalatt pedig hat Golden Globe-díjat is bezsebelt. A forgatókönyv alapjául egyébként a 2002-es “Queen Bees and Wannabes” című regény szolgált.

mg1

Tina mellett másik SNL-es vonatkozása is van a mozinak, hiszen az NBC-n futó legendás szkeccs-showjának feje, Lorne Michaels producerként működött közre, ezért nem is meglepő, hogy pár kisebb szerepben a műsor színészei is feltűntek: Tim Meadows Duvall igazgatót alakította, Ana Gesteyer a főszereplő anyukáját, míg Amy Poehler a filmtörténelem legmenőbb anyukáját, Mrs. George-ot. A címszereplő “bajos csajokat” Lindsay Lohan kivételével akkoriban még nem túl ismert fiatal színésznőkre bízták. Azt mind tudjuk, hogy vele azóta mi lett – ha akarjuk, ha nem -, viszont vessünk egy pillantást a többiekre is!

mg2

Rachel McAdams ugyan már 26 éves volt, mikor elvállalta a gimi “uralkodójának”, Regina George-nak az eljátszását, filmográfiája nem volt túl tartalmas – ezt követően azonban igencsak beindult a karrierje: még ugyanabban az évben feltűnt Ryan Gosling mellett a “Szerelmünk lapjai” c. romantikus filmben, ami azóta legalább olyan kultikus lett, mint a Mean Girls, ezen kívül pedig olyan alkotásokban szerepelt, mint “Az időutazó felesége“, az “Éjfélkor Párizsban” vagy az új Sherlock Holmes filmsorozat.

mg3

A szappanoperák világából érkező, akkor mindössze 19 éves Amanda Seyfried a kissé butus Karen-t alakította, aki a mellei segítségével vált időjóssá – szó szerint. A filmet követően Amanda még egy darabig a sorozatoknál maradt: először pár részre feltűnt a Futótűzben, majd két évig visszatérő szereplő volt a Veronica Mars-ban, 2006 és 2010 között pedig az HBO-n futó “Hármastársak” főszerepében láthattuk. A Mamma Mia-ban és a Nyomorultakban megmutatta, hogy énekelni is tud, emellett egyébként pont olyan hiteles komédiákban és drámákban is.

mg4

“You can’t sit with us!”

Lacy Chabert talán az egyetlen, aki kicsit “eltűnt” a köztudatból – főleg azért, mert többnyire szinkronszínészként vállal munkákat, így eltekintve pár kisebb filmes és mozis szereptől, az ő arcával kevesebbet találkozhattunk. Amanda Seyfried-hez hasonlóan ő is szappanoperában kezdett, ráadásul mindössze kilenc éves volt, mikor megkapta első szerepét. 1993 és 1999 között hatszor jelölték a Young Artist Awards-on, amit egyszer meg is nyert.

LizzyCaplan

Lizzy Caplan-ről muszáj volt egy akkor-és-most képet keresnem, mert szerintem ő maga sem ismerné meg 2004-es énjét. A lázadó/kívülálló Janis-t alakító Caplan azóta elképesztően szép lett! Korábban is viszonylag keresett és ismert volt, de mióta tavaly főszerepet kapott a Showtime egyik új drámájában, a két Golden Globe-díjra jelölt Masters of Sex-ben, abszolút A-listásnak számít.

mg5

“If you’re from Africa, why are you white?”

A remekül megírt dialógusok, a remek színészi alakítások és a műfajra jellemző klisék együttesen igazi görbe tükröt mutatnak nem csak a ’90-es évek tinifilmjeinek, de a társadalomnak is – ráadásul a mai napig teljesen aktuálisan. Az pedig, hogy gyakorlatilag nem is kellett válogatnom az idézetek között, amiket a posztba szántam, hanem gyakorlatilag a forgatókönyv bármelyik sorát bemásolhatnám, szintén Tina Fey zsenialitását dícséri.

“Raise your hand if you have ever been personally victimized by Regina George.”

mg6

Szerintem senki nem lepődik meg azon, hogy a Mean Girls-t abszolút 10/10-es szórakozásnak tartom, ezalatt a tíz év alatt össze sem tudnám számolni, hogy hányszor láttam… és valahogy soha nem lesz unalmas. Szóval, mivel holnap se munka se suli, ma este nyugodtan lehet mozis estét csapni és újranézni a 2000-es évek egyik legjobb fiataloknak szóló vígjátékát!

One thought on ““Mean Girls” – 10 éves a film!

  1. Visszajelzés: Filmkritika: Vámpírakadémia (2014) | Just a Boy In Motion

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s