Filmkritika: Viharsarok (2014) | Írta: Csaba

Sajnos a mozifilmeket általában csak a laptopom képernyőjén szoktam nézni, ha kijöttek jó minőségben és persze letölthető formában. A “Viharsarok” elvileg kivételnek indult, hiszen nem minden nap lát magyar, melegekkel foglalkozó művészfilmet az ember, de sajnos végül még mindig nem jutottam el addig, hogy sort kerítsek egy mozizásra. Szóval köszönet Csabának ismét! 🙂

Februárban több európai filmfesztiválon is bemutatásra került Császi Ádám első nagyjátékfilmje, a Viharsarok, ami a nemzetközi platformokon Land of Storms címen szerepelt, a külföldi kritikusok pedig szinte egyöntetűen pozitívan nyiltakoztak róla.

A film főszereplője Szabi (Sütő András) Németországban focizik. Egy vesztes meccs és a csapattársával, Bernarddal (Sebastian Urzendowsky) való verekedés apropóján felhagy az élsporttal és hazautazik Magyarországra, a nagyapjától megörökölt tanyára. Az egyik éjszaka megpróbálják ellopni motorját, ő azonban leüti a rablót. Így ismerkedik meg Áronnal (Varga Ádám), akivel közösen belekezdenek a ház felújításába és az idő előrehaladtával a két fiú egymásba habarodik. Kapcsolatukat megnehezíti a falubeliek homofób magatartása, ráadásul a kapcsolat még viharosabbá válik, amikor beállít Szabi csapattársa Bernard.

10268181_830132063667506_88209688_n

A film sajtótájékoztatóján Császi elmondta, hogy régóta élt benne az alkotási vágy egy olyan film elkészítésére, mely életszerűen, minden szépítés nélkül mutatja be a melegek közötti szerelmi kapcsolatot, mert elmondása szerint a másságról igenis beszélni kell.

Véleményem szerint bátor lépés volt ennek a témának a boncolgatása, de Császitól megszokhattunk, hogy szeret, olyan témájú filmeket készíteni mely megosztja a publikumot. Gondoljunk csak a Gyengébb napok c. rövidfilmjére, amely két örömlány és stricijük kapcsolatáról szól.

10168949_830132057000840_870047383_n

De térjünk vissza a Viharsarokhoz. Aki azt várja, hogy dialógusok hosszú sora jellemzi a filmet, azt el kell, hogy szomorítsam ugyanis a rendező minimalista megoldásokra törekedett a párbeszédeket illetően is, hisz Császi szerint a „tettek sokkal kifejezőbbek, mint a szavak”.

10261834_830132053667507_1738111283_n

Áron és Szabi olyan érzelmeket fedeznek fel magukban, amiket először nem tudnak hova tenni, nem tudják azokat szavakba önteni. Ebből fakadóan folyamatosan figyelni kell a szereplők gesztusaira, hiszen egyik fiú sem mondja ki azt, hogy szereti a másikat… 

Császi Ádám nem csak azzal borzolja a kedélyeket, hogy kendőzetlenül, de cseppet sem közönségesen módón vonultatja fel a homoszexualitás felszínre törését, hanem a vidéki emberek, és a belőlük fakadó homofób agresszió konstans jelenléte is feszültséget kelt: az anya passzív-agresszív viszonyulása Áronhoz, a falu kirekesztő magatartása, valamint a helyi srácok testi fenyítései.

10261762_830132060334173_1823647048_n

Összességében elmondhatom, hogy a Viharsarok című filmet több okból is érdemes megnézni.

A történet fantasztikus, elgondolkodtató valamint egyfajta elrettentő példa, hiszen látható, hogy milyen kétségbeesett lépés felé sodorhat az valakit, ha nem fogadjuk őt el, és testi, vagy lelki terrort alkalmazunk ellene, miközben még neki is meg kell birkóznia önmaga elfogadásával. Másrészt a mozijegy megvásárlásával támogatjuk a magyar filmgyártást, és roppant tehetséges rendezőt, a Cirko Film ennél a filmnél is a jegybevételek 10%-át az oroszországi LMBTQ szervezeteknek ajánlotta fel. Ezzel pedig egy olyan ország lakóinak segíthetünk, akiknek nap, mint nap olyan környezettel kell szembenézniük, mint Szabinak és Áronnak.

 

3 thoughts on “Filmkritika: Viharsarok (2014) | Írta: Csaba

  1. Visszajelzés: 2,5 éves a blog + Csaba állandó rovattal fog jelentkezni! | Just a Boy In Motion

  2. Visszajelzés: “The Face” – Naomi Campbell is keresi a jövő modelljeit | írta: Csaba | Just a Boy In Motion

  3. Visszajelzés: Szombaton Pride – vonuljunk együtt! | Just a Boy In Motion

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s