Budapest Fashion Week 2014 | írta: Csaba

A divat-rovatot mostanában hanyagoltam, így rendkívül örültem, mikor egy barátom megkeresett, hogy szívesen írna a BFW-ről, amin volt lehetősége ott lenni. Csaba egyébként két éve szerkesztője a Pannon Egyetem lapjának illetve más oldalakon is vendégbloggerkedik. Még egyszer szeretném neki megköszönni!

A hétvégén idén is megrendezésre került a Tony&Guy Budapest Fashion Week, a 2012-es alapítása óta ezúttal már harmadszor. A rendezvénynek a Palazzo Dorottya szolgált helyszínéül, ahol a magyar tervezők 2014/15-ös őszi-téli kollekcióit nézhettem meg. Az egynapos rendezvény folyamán Szegedi Kata, Nubu, Je Suis Belle, Anda, Nanushka illetve a Use Unused által tervezett ruhákat tekinthettük meg. A rendezvény színvonalát emelte a divatiparban jelentős személyiségek, modellek, bloggerek, laptulajdonosok, stylistok jelenléte, ott volt például Srej Zsófia, Mihalik Enikő, Dobó Kata, Éder Krisztián illetve Lakatos Márk is.

Szegedi Kata kollekcióját a 90-es évek r’n’b és a hip hop zenéi inspirálták, amelyet a merész anyagok használata és a derékhangsúlyos darabok alkotnak. A ruhák színei inkább a kora ősz színeit idézték, mint például a pasztellkék, vörös, lazacszín. A kollekcióban megjelenik az r’n’b lazasága melynek fő eleme a terepminta, melyet Kata saját tervezésű pöttyökkel társított, hogy kihangsúlyozzák a textúrák kollázsszerűségét. A sziluettekben a ceruzaszoknyák, cigaretta-nadrágok és oversized felsők jellemzőek.

BpFashion Week_Szegedi Kata

Zenei aláfestásként a TLC és Missy Elliott számai szolgáltak, a modellek pedig a ruhákhoz illő, bakancsokban és telitalpú szandálokban vonultak fel erősítve a 90-es évek vonalat.

3 2

A Nubu kollekcióját a tisztaság, a letisztult formák hangsúlyozása, a minimalizmusra való törekvés jellemezte. Különösen tetszett a keleties beütésű, már-már feszültséget keltő aláfestő zene, melyet a modelleknél levő szélcsengő csak erősített. Az őszi ruhákat a fehér, a fekete, szürke, bézs, barna, kék, fahéjszín, vagyis a monokróm színhasználat jellemzi.

4 7

A téli kollekció továbbviszi a kör és téglalapformák felvonultatását, melyet íveken és párhuzamokon épülő szabásvonalak jellemzik. A ruhadarabokat viszont a perpetum mobile, illetve Haraszti István, a kinetikus művészetjelentős képviselője szobrainak formavilága ihlette.

A kollekció főbb anyagai a nemes gyapjúszövetek, a bőr és a szőrme. Szintén fontos alapanyag a laza szövésű jacquard szövet, mely népies beütést és textúrát kölcsönöz a ruháknak. Az oversize hatást erősítendő a tervezők felvonultatott pufiszerű kabátokat is, mintákból pedig megszokottan keveset, de annál hangsúlyosabbatláthattunk. A fekete és szürke színek domináltak, ezt törték meg a bézs, és földszínek, illetve a fahéj. A téli ruházathoz a tervezők barna, szürke és fekete gumicsizmákat ajánlottak, amely véleményem szerint nem a legideálisabb választás a jeges, hideg időben.

6 5

Meglátásom szerint a Nubu őszre és télre is abszolút hordható, kényelmes ruhákat tervezett mind a hétköznapokra, mind fontosabb eseményekre egyaránt.

A Je Suis Belle kollekciója teljes sötétségbe borult, hiszen az inspirációt az ősz és a tél komorsága adja, így a terveződuó kizárólag a feketét és annak összes árnyalatát használta. Azonban a márkára jellemző könnyed stílus mindezt ellensúlyozza, hiszen a hétköznapi elemeket vegyíti az alkalmi öltözködés kiragadott részleteivel. A formák alapjait a prizma és a fénytörés matematikai, fizikai ábrázolás módjai adják, az anyagok fényvisszaverési tulajdonságai a motívumok esszenciáját adják.

8 9

Az anyaghasználatot a gazdag textúrák, magas minőségű alapanyagok, műszőrme stb. jellemzik. A ruhákhoz a KOMOD egyik alapító tagjával, Veszprémi Gabriellával közösen tervezett táskakollekciót, melyeket a bevásárlószatyrok, uzsonnás és nejlonzacskók formaisága jellemez.

A Nanushka őszi-téli kollekciójának inspirációja a Hét Fátyol misztériuma volt. Ennek központja Istar istennő, aki a növényi és állati vegetáció, a szerelem, a viszály, a termékenység, az anyaság istennője. Ebből fakadóan a motívumok között gyakori a kígyó, mely tulajdonképpen a női erő szimbóluma, mely elég erős ahhoz, hogy a pokol hát kapuját megjárva, megerősödve és megújulva újjászülessen.

Sándor Szandra kollekciója is tudatosan volt felépítve, hiszen az őszi ruhákat a világosabb színek, mint például a bézs, a barna, fehér, pasztellosabb árnyalatok jellemzik. Ahogyan az idő is egyre hidegebb és egyre rövidebben a nappalok, úgy változtak a ruhák is: sötétebb tónusú, vastagabb pulóverek, szoknyák és kabátok alkotják a téli kollekciót. Természetesen, az idei év favoritja a nadrág kosztüm a Nanushkánál is helyet kap. A korábban említett kígyó motívum a printelt selymeken, hímzett pulóvereken is megjelenik. A mintákban feltűnő szárny motívum a megújult tudatot és gondolkodást szimbolizálja.

11 12

Az anyagok között vannak erősen díszített textilek és egyszerű, letisztultak is, amik kontrasztot teremtenek lehetőséget adva arra, hogy a minták és színek életre keljenek.

Az egyik legnépszerűbb és általam is imádott márka a USE Unused kollekcióját a piros, a fekete, szürke, bézs és fukszia színek jellemezték. Az őszi trendek között megjelent a bokalengető lila háremnadrág, a bőrbetétes felső és a klasszikus kis fekete is. Tehát az őszi-téli kollekció a kötött darabok mellett könnyed, lezser és vagány bőr felsőket is kínál. A kötött egyberészesek mellett őszies mellényeket és vastag, puha kabátokat is láthattunk a kifutón.

15 13

A tervező trió abszolút használható, hordható és jól kombinálható darabokat készített, így a Nubu és a Nanushka kollekciói mellett a Use Unused ruhái nyerték el tetszésemet. Hihetetlenül jól éreztem magam, a hangulat nagyon jó volt, a szervezők és a hostessek segítőkészek voltak. Számos bloggerrel is sikerült megismerkednem, így a szünetekben mindig meg tudtuk beszélni az adott tervező kollekcióját.

Aki érdeklődik a divat iránt, blogol, ír ezzel kapcsolatban, és ha teheti, mindenképp menjen el a divathétre! A felejthetetlen élmény garantált! A Budapest Fashion Week lezárásaképp a Garçons egy fergeteges bulival készült az InStyle közreműködésével a KIOSK-ban valamint a szervezők az UriMuriban is after partyt szerveztek a közérdeműnek.

hivatkozás&képek: KULTer

3 thoughts on “Budapest Fashion Week 2014 | írta: Csaba

  1. Visszajelzés: 2,5 éves a blog + Csaba állandó rovattal fog jelentkezni! | Just a Boy In Motion

  2. Visszajelzés: “The Face” – Naomi Campbell is keresi a jövő modelljeit | írta: Csaba | Just a Boy In Motion

  3. Visszajelzés: Mi történt a divatvilágban 2014-ben? | írta: Csaba | Just a Boy In Motion

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s