Glee 5×15 “Bash”

Minden hullámvölgy és mélypont ellenére is állítom, hogy továbbra is szeretem a Glee-t, viszont kritikát írni egy-egy epizódjáról szerintem szinte lehetetlen. Annyira ambivalens érzéseim szoktak lenne, úgy fel tud húzni pár apróság, hogy sorra osztanám ki a 2/10-eket, közben mondjuk egy hónap múlva vigyorogva nézem vissza az adott részt. A Glee közel sem olyan feelgood, mint régen, rengeteg hibát halmozott fel az évek során, de a legutóbbi két rész után ki merem jelenteni, hogy a “költözés” New York-ba a sorozat új aranykorát hozhatja el. A tegnap esti epizód pedig különösen jól sikerült, hiába, a drámához mindig értettek.

glee1

Örülök, hogy újra elővették a homoszexuálisokat érő diszkrimináció/erőszak témáját, mert ugyan a 2. évadban Kurt-tel történtek durva dolgok, azóta a sorozatban melegnek lenni annyiból áll, hogy színes nadrágokat hordanak, random énekelgetnek és az utcán csókolóznak. Oké, a Glee-ben sok LMBT karakter van, de a mennyiség sajnos nem kompenzálja a minőséget – valamit már kellett tenni, hogy újra komolyan lehessen venni az egészet. És Ryan Murphy-ék egész jó megoldásra leltek.

kurt

Ahogy Kurt egy ismeretlen segítségére sietett, akit megtámadtak az utcán – majd végül ő is az áldozatukká esett, kellően volt drámai és bátor dolog, nagyon okosan oldották meg. Az persze csak hab volt a tortán, hogy a fiú pont előtte veszett össze Rachel-lel. Aki pedig az első komolyabb nehézség után úgy döntött, hogy otthagyja a NYADA-t. Az iskolát, ahová egy egész évadon keresztül próbált anno bejutni. Ráadásul ahogy viselkedett és beszélt, és amit megengedett magának… az előző epizódban történt gyors karakterfejlődés úgy tűnik eddig bírta. Igazából aláírom, oké, valamilyen szinten hiteles, hogy a korai siker, a Broadway-főszerep kicsit megszédítette, de akkor is hirtelen történt az egész. És mit szólnak ehhez a szülei? Akárhogy is, valamiért úgy érezném fair-nek, ha ezután pofára esne, és nulláról kéne folytatnia. Persze már csak öt rész és egy utolsó évad van hátra, aminek végén Rachel-nek nyilvánvalóan sztárrá kell válnia, szóval nincsenek illúzióim.

mercedes

Apropó sztárság: lehet, csak azért gondolom így, mert off-screen történt, de Mercedes sikere, a készülő lemeze és a bunda, amit képes volt felvenni, annyira nevetségesnek, megalapozatlannak és nonszensznek tűnik, hogy szinte rosszul vagyok, mikor erről van szó. Oké, ott van Sam modellkarrierje, ami szinte hasonló kategória, de ott nem is olyan nagy a tét, mint a lánynál. Ahogy Rachel-nél szépen, látványosan felépítették a dolgot, nála egyik pillanatról a másikra történt, és amíg csak egy-egy epizódban szerepelt, még tűrhető is volt, de most, hogy visszatért a main cast-be, nagyon durva. A kapcsolatáról Sam-mel pedig végképp nem szeretnék nyilatkozni. A rész és a jelenlegi storyline egyértelműen legrosszabb szálát kapta Mercedes, amit sajnálok, mert régen szerettem.

glee2

A NYADA-s részek Whoopi Goldeberg-gel nagyon bejöttek, Rachel-re és Blaine-re már tényleg ráfért ez a fejmosás. Kurt és Burt jelenetei is aranyosak lettek, hiányzott már Mike O’Malley. Ha visszajön végre Santana, hangsúlyosabb szerepet kap Starchild és Rachel Funny Girl-sztoriját nem rontják el, akkor szerintem az évad végére sikerül “megmenteni” a sorozatot – minőségileg, persze, a nézettség totál elszállt, a FOX fejesei szerintem nagyon megbánták, hogy két évadot rendeltek be egyszerre, és nem vártak egy kicsit, mert amit jelenleg produkál a sorozat, az egyértelmű kasza lenne.

Értékelés: 8/10 – az évad, és az utóbbi idők legjobb epizódját láthattuk, és múltheti résszel együtt bőven felkeltették az érdeklődésemet a folytatásra is, New York, és a “kiválasztott” karakterek remekül működnek, bárcsak már a 4. évadban meg merték volna ezt lépni.

One thought on “Glee 5×15 “Bash”

  1. Visszajelzés: Glee 5×16 “Tested” | Just a Boy In Motion

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s