Shameless – vége a 4. évadnak

“I’m alive, motherfucker! Me, Frank Gallagher, alive!

Többször kifejtettem idén, hogy a Shameless magasan a legjobb évadjával állt elő idén, amihez sok minden kellett, hogy megvalósuljon: Jimmy/Steve kikerült a képből, Lip egyetemre ment, Frank haldoklott, Fiona pedig tényleg megjárta a poklot ebben a 12 részben. De pontosan ezek miatt idén nagyobb fókuszt kapott Debbie, Carl, Veronica, Kevin, Mandy – és ami a legfontosabb, Ian és Mickey is. Utóbbi kettő kapcsolatát remekül felépítették, tényleg, bárcsak máshol is dolgoznának ilyen forgatókönyvírók. Debbie-t mondjuk velem kicsit sikerült megutáltatniuk, jobban mondva inkább csak idegesít, viszont Carl szerelmi szála irtó aranyosra sikerült – emellett persze vastagon drámai, de ha kisgyerekekről van szó, akkor ez könnyen háttérbe tud szorulni.

fiona

Fiona ugye börtnöbe vonult az előző részben, mivel megszegte a próbaidő szabályait, szóval a fináléban is itt kezd, de szerencsére nem kell sokáig maradni, ugyanis túlzsúfoltság miatt a kevésbé “veszélyes” rabokat elengedik – persze a boka-monitor marad, gyűlésekre is járnia kell, de legalább otthon lehet a testvéreivel. Nem tudom egyébként, hogy eredetileg mi volt a készítők szándéka Fiona szerelmi életével, mert az első részekben a barátját alakító Jake McDorman-t eredetileg állandó szereplőnek szerződtették, de valahogy lassan-lassan teljesen eltűnt. Akárhogy is, Emmy Rossum zseniálisan alakította a teljes összeomlás után is csak mélyebbre zuhanó Fiona-t, aki összerogyott a felelősség alatt és a könnyebb utat választotta – aztán pedig már nem volt visszaút. De ahogy az várható volt, egy kis külső segítséggel a fináléra sikerült rendezni a dolgokat, kapott munkát és talán jövőre majd nem teljesen nulláról kell indulnia.

ianmickey

Az előző rész happy end-szerű történései Ian és Mickey között szinte előre vetítették, hogy még történni fog velük valami rossz is, és bár én személy szerint Svetlana őrült bosszújától tartottam, nem ez történt. Bár azért elég creepy volt, mikor a nő vörösre festett hajjal és egy felcsatolhatós műpénisszel próbálta visszacsábítani magához Mickey-t… mindegy, szóval végre kiderült, hogy miért volt ilyen furcsa Ian: ahogy már egyszer korábban is találgattam, több mint valószínű, hogy bipoláris depressziója van, amit ugye Monica-tól is örökölhetett, de akárhogy is, elég rosszul fest a helyzet. Viszont Mickey kirohanása arról, hogy ő akarja ápolni Ian-t, hogy ők egy család… istenem, lehet valaki ennyire tökéletes? *.* Oké, fanboy-üzemmód OFF. Kíváncsi vagyok, hogy ez milyen hatással lesz az 5. évadra, illetve a két fiú kapcsolatára, de nagyon remélem, hogy nem arról van szó, hogy Cameron Monaghan ott akarja hagyni a sorozatot, hogy a bimbózó mozis karrierjére koncentráljon. Nagyon sajnálnám.

lip

Kezeket fel, ki hitte volna Amanda első feltűnésénél, hogy egy jelentéktelen statiszta helyett az egyik legerősbb, legösszetettebb mellékkarakter lesz belőle? Én biztosan nem. Nichole Bloom ráadásul nagyon tehetséges és remekelt az egyébként nem túl könnyű szerepben. Hiába, a sorozat castingosa legtöbbször átlagon felüli munkát végez a színészek kiválasztásánál. Ahogy szépen lassan belopta magát Lip mindennapjaiba, nagyon vicces és furcsa volt, de a fiúnak nagy szüksége volt valakire, aki kicsit tehermentesíteni tudja, hiszen nem csak ez egyetemen kellett helytállnia, hanem otthon is, mert Fiona züllésével gyakorlatilag ő lett a családfő. Eleinte kicsit féltem, hogyan oldják majd meg, hogy része maradjon a családi hétköznapoknak, de szerintem a lehető legjobb megoldással sikerült előrukkolniuk – kérdés, hogy jövőre mi lesz az ok, hiszen Fiona gondolom nem fog megint börtönbe kerülni.

frank

Ahogy a fenti idézetből már kiderült, Frank köszöni szépen él és remekül van. A körülményekhez képest mindenképpen, de lássuk be, neki aztán tényleg nincsenek nagy igényei, mindössze egy tűrhetően működő máj és egy üveg ital. Sheila és Sammy őrült catfight-ja elől Carl segítségével menekült el, az utolsó jelenet pedig annyira szép lett… szerintem William H. Macy az egyetlen, aki annyi szarság után, amit a karaktere tett, még tud szerethető lenni. Ahogy várható volt, egy évad haldoklás, szenvedés és megpróbáltatás után Frank nem vesztegette sokáig az idejét, egyből italhoz nyúlt, pedig már az is csoda, hogy eddig nem halt bele. Épp ezért írtam már korábban is, hogy a karakter halála egy bizonyos ponton elkerülhetetlen lesz, sőt, nem is feltétlenül a sorozat végén, bár kétségkívül fura lenne nélküle a Shameless, ő a kvázi főszereplő.

shameless

Mielőtt az utolsó jelenetről beszénék, szeretném még utoljára leírni, mennyire jó volt a 4. évad. Karakterfejlődések, színészi játék, történetvezetés és zenék szempontjából is. Hihetetlen, mekkora utat járt be a sorozat, bármikor bátran rá merem aggatni a “legjobb TV-s dráma” jelzőt, mondjon bárki bármit. Fogalmam sincs, hogy fogom kibírni januárig Shameless nélkül.

“No. Not tonight.”

Jimmy/Steve/Jack visszatért. WTF?! És nem, koránt sem azért lepődtem meg/akadtam ki, mert életben van… nyilván, ha egy sorozatban nem mutatják valaki halálát, akkor nem halt meg. Vagy legalábbis örökké nyitva lesz neki az ajtó, hogy visszatérjen. Ez rendben is van. Csak a 2. évad után megerősítették, hogy a karakter meghalt. A készítők szó szerint így írták le, ezért ez óriási szembeköpésnek érzem, ráadásul amúgy sem hiányzott… amennyit segített a Gallagher családnak, pont annyira volt mérgező Fiona számára, újra elölről kezdődhet a 0-24-es dráma, szenvedés, stb… Nagyon nem örülök neki.

One thought on “Shameless – vége a 4. évadnak

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s