Shameless 4×10 “Liver, I Hardly Know Her”

Kezdeném azzal, hogy a Shameless ugyan korábban is erős volt, mindig komoly drámákat kaptunk – még a kicsivel gyengébb 3. évadban is-, de amit ebben az idei szezonban művelnek… az új résznél nem is biztos, hogy valaha láttam jobbat TV-s szinten, minden sorozatélményemet beleszámolva. Már csak két rész van vissza az idei etapból, de már hetek óta nem tudom, hogy mivel lehetne még fokozni a feszültséget, vagy növelni a téteket. De az íróknak nem okoz gondot, hogy újra és újra meglepjenek, sokkoljanak. Beszéljünk tehát a 10. részről.

shame1

Fiona-val mostnság egyébként sem volt kegyes az élet, de a múltheti kiborulása után most érte el az igazi mélypontot, kockára téve azt, hogy a következő éveket börtönben töltse – ezzel pedig a testvérei újra idegen helyekre kerülnének, ami már korábban sem sült el jól. Mondanám, hogy megértem, hiszen tényleg teljesen kilátástalanná vált a helyzete, de ha maga miatt nem is, a többiekért tarthatta volna magát. Oké, az egész életét feladta, hogy a testvéreinek jobb élete lehessen, hogy együtt maradjon a család, de ezt a felelősséget ő vállalta anno, és csúnyán megbukott. Annak azért örültem, hogy Lip végül kiállt mellette, de sürgősen össze kell szednie magát, és még akkor sem biztos, hogy nem lesznek nagyon súlyos következményei a tetteinek.

shame2

Sheila visszatért, és az indián gyerkőcök megmentése érdekében mindenképpen össze akar házasodni Frank-kel, ennek érdekében pedig még arra is képes, hogy egy indiai taxisofőrre bízza az illegelális májtranszplantációt, ami megmenthetné az egyébként utolsókat rúgó férfit. Egyébként, most a szokásosnál is nagyobb szükség van arra, hogy Joan Cusack szenzációs alakítás kicsit oldja az sötét és feszült légkört, a színésznő jelenetei alatt kicsit megpihenhetünk és kikapcsolhatunk. Már tényleg megérdemelne egy Emmy-t.

shame3

Ian helyzete továbbra is aggasztó, most már kétlem, hogy szimpla drogügyről lenne szó, sokkal inkább valami komoly mentális probléma állhat a háttérben, ami akár örökletes is lehet, elvégre Monica emlékeim szerint ha nem is bipoláris, de mindenképpen súlyos depresszióval küzd. Szerencsére ott van mellett Mickey… bár ő épp Veronica és Kevin boldogságába készül állni, mivel utóbbival egyre komolyabb a konfliktusa, így ez kicsit beárnyékolja az ikrekkel foglalatoskodó páros jövőjét. Remélem azért, hogy semmi drasztikusra nem kerül sor. És persze azt is, hogy még idén megtudjuk, hogy mi is van pontosan Ian-nel.

shame4

Mandy sincs épp a legjobb passzban, képes volt visszamenni a barátjához, aki az előző epizódban gyakrolatilag félholtra verte. Szegény, mióta Lip-pel szétmentek, még a szokásosnál is rosszabb irányba halad, ráadásul a fent leírtak miatt sem Ian, sem Mickey nem tudnak igazán mellé állni, Lip-nek is ezer felé kell figyelnie, egyszerre teljesíteni az iskolában és otthon is, nem tudom, így mi lesz vele. De mindenképpen dícséretes az íróktól, hogy a főbb történetszálak mellett még vele is tudnak foglalkozni, kár, hogy így csak egyel több karakter sorsáért kell szorítanunk.

shame5

Frank félresikerült szervátültetése után sor került a TV történelem egyik legszürreálisabb esküvőjére, ráadásul a férfi állapotának abszolút kritikussá válása miatt előrébb került a várólistán, és végre kaphat új májat. Remek, 50 perc alatt egy darab pozitívum, ráadásul mindent összevetve talán pont érte aggódtunk legkevésbé. Persze egyértelmű volt, hogy a sorozat kvázi főszereplője, William H. Macy nem halhat meg, de idei történések után akár meg is léphették volna az írók (persze még ezután is megtehetik), de egy bizonyos ponton amúgy is muszáj lesz elbúcsúzni tőle. A májproblémája egy dolog, ezen kívül szerintem ezer más baja is van.

shame6

A végére hagytam Carl-t, aki az utóbbi részben saját szálat kapott, barátnőjével, Bonnie-val egyre komolyabb bűncselekményeket követnek el, ráadásul egyre veszélyesebb helyzetekbe kerülnek. És amellett, hogy tudom, hogy a gyerekbűnözés nem lehet vicces, az ő párosuk annyira aranyos és szerethető, hogy nagyjából minden jelenetüket végigmosolygom. Sheila mellett ők azok, akik a sorozat feelgood hangulatát adják – ami mondjuk a 4. évadban elég sovány.

shame7

Értékelés: nos, ha ez a rész nem 10/10, akkor nem tudom, mi lehetne az. Tökéletesen megmutattak mindent, amiért szeretem a Shameless-t, a dráma-faktor még talán sosem volt erősebb, a színészeket pedig egytől-egyig csak magasztalni tudom. Kemény két rész vár még ránk szerintem, a következő évadig pedig nem is tudom, hogy fogom kibírni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s