Filmajánló: “Öld meg kedveseid” (Kill Your Darlings, 2013)

A film nyitójelenetében egy 20 év körüli meztelen fiú áll a tengerben, karjaiban egy vérző, összeközött férfit tartva. Majd elengedi őt, ezzel aláírva halálos ítéletét. És hogy ennek mi köze van a beat-nemzedék ismert íróinak – Allen Ginsberg-nek, Jack Kerouac-nak and William Burroughs-nak? Nos, ez is kiderül a közel két órás alkotás során, de senki ne egy fondorlatos krimire számítson, sokkal inkább egy mélyre hatoló, igazi érzelmi hullámvasútra, ami után legalábbis vissza akar majd menni a ’40-es évek Amerikájába, és költőnek állni.

kyd1

A cold open után természetesen visszaugrunk az időben, hogy gyors képet kapjunk Allen (Daniel Radcliffe kiváló alakításában) viharos, bonyolult családi hátteréről: az anyja súlyos depresszióban szenved, apja. Louis Ginsberg, költő, pedig igyekszik minél jobban kivonni magát a család életéből. Annak azért természetesen örül, hogy fiát felveszik a new york-i Columbia Egyetemre – ahol Allen számára soha nem gondolt mértékben nyílik ki a világ.

kyd1

Nekem kicsit kapkodónak tűnt a status quo felállítása – egyetem, megismerkedés Lucien-nel, illetve a többi mellékszereplő bemutatása -, bár annyira magával ragadott a film egésze, hogy elképzelhető, hogy kellően kidolgozták, csak nekem hatott 10 percnek. Nem mintha ezt fel akarnám róni a készítőknek, hiszen viszonylag nagy időtartamot akartak részletesen bemutatni -megjegyzem, szerintem tökéketesen sikerült is. Mindezt remek karakterábrázolásokkal, jó színész-választásokkal, szép képi világgal – azt mondjuk nem tudom 100%-ban megítélni, hogy mennyire maradtak hűek a valósághoz, de amennyire utánaolvastam, pár hollywood-i túlkapáson kívül szerintem ezzel sem volt probléma.

kyd1

A kor hangulatának ábrázolása nagyon jól sikerült, ráadásul tényleg tabuk nélkül mutatták be a hangjukat kereső költők, a jövőbeli beat-nemzedék szabados életszemléletét, a drogokat, az akkor még bőven eltitkolásra kényszerülő homoszexualitás felvállalását, a vágyat a kitörésre, a “másra” – mind a költészetben, írásban, mind az élet többi részén.

kyd1

Még egyszer leírom, mert tényleg nem lehet elmenni szó nélkül a színészek mellett: mind a főszereplők (Radcliffe, Dane DeHaan, Michael C. Hall, Ben Foster), mind a mellékszereplők (Jennifer Jason Leigh, David Cross, Elizabeth Olsen, Kyra Sedgwick) remek alakításokkal tették még jobbá a filmet, bátran ki merem jelenteni, hogy más színészekkel nem biztos, hogy ilyen nagy hatást tudnak rám gyakrolni.

kyd1

Értékelés: 10/10 -(Mostanság) ritka, hogy egy film ilyen nagy hatással legyen rám. Pont előtte néztem a “Walter Mitty titokzatás életét” és szinte ürességet éreztem a végén. Aranyos volt, meg minden, de gyakorlatilag teljesen hidegen hagyott, pedig imádtam benne Kristen Wiig-et. Mindegy. A “Kill Your Darlings” viszont… hű. A lezárás is nagyon tetszett, pedig az általában kritikus pont, itt viszont úgy érzem, ezt is sikerült eltalálniuk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s