Studies On Hysteria (2012)

Kicsit gondban vagyok, elég nehéz ajánlót írni egy mindössze nyolc perces rövidfilmhez, amit mindenképpen csak 18 éves kor felett javasolnék megnézésre, tekintettel arra, hogy mindenki meztelen benne… de azért megpróbálom.

soh

Gabriel Borgetto, Matthias Bäuerle és Bernd Faaß írókként és rendezőkként is jegyzik az egyébként egy farmereket gyártó cég által szponzorált, félig-meddig reklámnak tekinthető alkotást, mely egy “kívülálló” szemszögéből mutat be egy olyan közösséget, ahol mindenki meztelen. Tudom, ez nem hangzik elég mélynek és elvontnak, nem egy szokásos “menő” rövidfilmet várnánk, amiről utána mesélhetünk a barátainknak, de bízzatok bennem, mindenképpen megéri időt szakítani rá.

soh2.0

A főszereplő fiú látszólag az egyetlen, akit ez a meztelenség feszélyez, mindenki más teljesen természetesnek tekinti a dolgot, mint ah9gy mi is azt, hogy ruhát hordunk. A dolgok ott érkeznek fordulóponthoz, mikor is a fent említett fiú az erdőben sétálva talál egy farmernadrágot. Először kapunk egy vicces montázst arról, ahogy próbál rájönni, ezt vajon mire is lehet használni, de végül szerencsére azért megfejti a rejtélyt – ami a közösség többi tagjának nem igazán nyeri el a tetszését. Olyannyira, hogy a pap vezetésével kisebbfajta lázadás tör ki, főszereplőnk pedig az események végén a bitófán találja magát.

soh2

Nekem egyébként a történet alapján beugrott Paulo Coelho “Az ördög és Prym kisasszony” című regénye, amihez hozzájön, hogy a “Studies On Hysteria” miatt elég könnyű Freud-ra asszociálni, így mindenképpen próbáltam valami nagyon magasztos konklúziót levonni – nem vagyok benne biztos, hogy ez sikerült-e. Nyilván a meztelenség és a farmernadrág helyett nem nehéz aktuális és valós problémákat behelyettesíteni, a film nyilvánvaló társadalomkritika. Tényleg csak ajánlani tudom, azoknak, akiket nem zavar a folytonos meztelenség, mindenképpen. Ha pedig megnéztétek, kíváncsi vagyok a véleményekre, szerintem remek beszélgetések kerekedhetnének ki ennek kapcsán.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s