Lakatos Levente – Bomlás

„Florian padlásszobájában a világ kifordult önmagából, új, amorf univerzum teremtetett.” 

Tavaly jelent meg Lakatos Levente legújabb regénye, ami a baljóslatú “Bomlás” címet kapta. Bár felületesen ugyan nyomon követtem a munkásságát, eddig valahogy nem gondoltam, hogy a célközönségbe tartoznék – az “erotikus thriller”-ként jelemzett könyv nem keltette fel elsőre az érdeklődésemet. Most azonban, hogy alkalmam nyílt elolvasni, elég határozottan megváltozott ezzel kapcsolatban a véleményem: kíváncsi lettem a korábbi munkáira is – főleg a LoveClub-ra, melyben a Bomlás egyik központi és egyben legérdekesebb karaktere, dr. Lengyel is szerepel.

561143_432260346809929_2023605520_n

A törénet egy brutálisan meggyilkolt férfi prostituált köré épül, a nyomozásban pedig nem csak a rendőrség, hanem egy könyvkiadónál dolgozó fiatal nő, Dóra is érdekeltté válik, hozzá pedig a fent már említett kriminálpszichológus is csatlakozik. A gördülékenyen váltakozó idősíkok segítségével pedig szépen lassan kirajzolódik előttünk a budapesti playboy, az eleinte egy szimplán egocentrikus macsónak tűnő Kedves Flórián “kórképe”. A bomlott elméjű férfi beteges téveszméi, néha már-már nevetségesnek ható világképe fokozatosan férkőzik az olvasó fejébe, manipulatív, magával ragadó stílusának köszönhetően pedig nem csak a naiv Szilvia kezdi elveszíteni mellette az eszét.

32612_10201194381208522_1383726191_n

A nyomasztó hangulat ellenére a történet hamar magába szippantott: a regény nem feltétlenül a szépirodalom magasiskolája, de Levente mesterien ért a feszültségkeltéshez, egy-egy jelenet után már az sem érdekelt, hogy nem szálltam le időben a villamosról, muszáj volt tovább olvasnom. Ehhez pedig a fordulatos cselekmény mellett a remekül kidolgozott karakterek is asszisztáltak: míg kezdetben egy-egy jellemző tulajdonságukat domborította ki az író, később mindegyiket elmélyítette, és az összetettségükből fakadóan nagyon könnyű azonosulni velük, izgulni értük. A “legszebb”, leglátványosabb jellemfejlődésen egyértelműen Szilvia megy át, de nagyon tetszett, hogy a mellékszereplők – külön kiemelném Dórát és Klaudiát – sem pusztán papírmasé-karakterek. Utóbbi személyében például Magyarország (egyik?) első transznemű könyvszereplőjét tisztelhetjük.

Egyébként akaratlanul is többször eszembe jutott, hogy Levente -íróként – vajon melyik karakterével azonosul leginkább. Nálam dr. Lengyel “nyert”, de persze nem akarok messzemenő következtetéseket levonni, mindenesetre érdekes kérdés.

10763_635710133131615_38437642_n

Ami különösen tetszett a Bomlásban, az a látszólag merev, professzionális nyomozónő, Laura, és a komoly lelki gyötrelmekkel küzdő Lengyel közt kialakult dinamika volt. A két szereplő olyan szinten hozta ki egymásból a maximumot, hogy öröm volt olvasni. A másik remek “párosítás” Szilvia és Flórián lett: ahogy oldalról-oldalra alakult köztük a fogvatartó és a fogvatartott közötti beteges kötődés, egymásra utaltság… többször John Fowles zseniális “A lepkegyűjtő” c. munkáját juttatta eszembe.

Ha ki kéne emelnem egy negatívumot, akkor az mindenképpen a szóhasználat lenne: természetesen sokszor az adott karakter jelleméből fakadóan, illetve a szituáció kapcsán “jogos volt” egy-egy kifejezés (nem feltétlenül a káromkodásokra gondolok, sőt) használata, de máskor nagyon öncélúnak tűnt, megint máskor abszolút nem illett oda, és kizökkentett (pl.: “nem fogta be a _lepénylesőjét_”). Az is eszembe jutott, hogy egy egyébként tényleg nagyszerű pszicho-thrillert próbált Levente pár ponyvás-elemmel “kommerszebbé”/befogadhatóbbá tenni, bár hozzáteszem, nem olvastam a korábbi könyveit, így nehéz lenne megítélnem, hogy egyébként milyen a stílusa.

46393_633975913305037_1014493848_n

Mindent összevetve a Bomlás egy rendkívül izgalmas, szexuális tabukat döntögető regény, amit bátran merek olyanoknak is ajánlani, akik nincsenek oda a krimikért, hiszen itt a gyilkosság kapcsán nem a nyomozás szakmai részén, sokkal inkább a lélektani hatásain van a hangsúly.

Értékelés: 8/10

One thought on “Lakatos Levente – Bomlás

  1. Visszajelzés: Libri – Aranykönyv 2014 | Nyert a Bomlás! | Just a Boy In Motion

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s