Freier Fall (Szabadesés) 2013

A német nyelvű filmeket fenntartásokkal szoktam kezelni, ugyanis nagyon zavar, ha 100%-ban a felirat készítőjére vagyok kénytelen hagyatkozni, meg na, amúgy sem tartom valami kellemes dolognak, ha huzamosabb ideig kell hallgatnom. Épp ezért, mikor Ask.fm-en ajánlották a “Freier Fall”-t, nem csaptam le rá rögtön. Aztán végül rávettem magam, reméltem, hogy egy minőségi LMBTQ film esetében a nyelv nem lehet akadály – és végül igazam is lett.

freier fall

Két fiatal rendőr kapcsolata áll a középpontban, akik a rohamosztag kiképzőtáborában (?) találkoznak. Egyikük, Marc, már a családalapításra készül a menyasszonyával, míg a különc Kay inkább a saját kis világában él. Látszólag nem is lehetne különbözőbb az életük, a felfogásuk és a világnézetük, mégis… egymásba szeretnek. És bár akár romantikus is lehetne a film, valahogy már az első pillanattól biztosak lehetünk abba, hogy itt nem lesz happy end. Nem is lehet.

foto03

Érdkes amúgy, hogy a meleg kapcsolatokat bemutató filmek (a végkifejletüket nem nézve) szinte kivétel nélkül ugyanazt a sémát követik: egy nagyon maszkulin, többnyire magát heteroszexuálisnak valló fiú/férfi döbben rá, hogy szerelmes egy vele azonos nemű személybe. Rengeteg esetben ugyanazokat a klisé problémákkal szembesülnek, és jogosan érezheti úgy a néző, hogy ezt már látta. A “Freier Fall” sem kivétel amúgy, de mégis, valahogy hitelesebb, mint mondjuk sok amerikai projekt. Az európai filmgyártásnak megvannak a maga kis védjegyei, és valahogy kevésbé rugaszkodik el a realitás talajától, mint Hollywood. Maga az ábrázolásmód, a fényképezés is naturalisztikusabb, és ez képes egy összetéveszthetetlen atmoszférát teremteni: a film szinte magába zár arra a másfél órára, amíg tart. Épp ezért, negatív kritikát megfogalmazni elég nehéz.

1307_FreierFall_08_big

A színészi alakítások erősek, ahogy a karaktereket is hamar meg lehet kedvelni. Sokszor kizökkentett ugyan a német nyelv, illetve a gyors vágások és rövid jelenetek néha azt éreztették, hogy a rendező sem nagyon tudta, hogy mit szeretne megmutatni és mit nem… összességében viszont még így is csak ajánlani tudom.

2 thoughts on “Freier Fall (Szabadesés) 2013

  1. Visszajelzés: Filmkritika: Öreg díva, nem vén díva & Vámpírakadémia & Szabadesés | Media Addict

  2. Visszajelzés: Pilot: Sense8 (Netflix) | Just a Boy In Motion

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s