Interjú Steiner Kristóffal (Dust Magazin, 2013 december)

A Dust Magazin decemberi számában jelent meg a Kristóffal készített interjúm, ebből hoztam most egy részletet.

Dust Magazin: Mint újságíró, te is számtalan interjút készítettél már, viszont mint ismert ember, gondolom rengeteget adtál is. Melyik szerep áll hozzád közelebb?

Steiner Kristóf: Annyi minden voltam már az életemben: egy kicsit színész, egy kicsit író, újságíró, celeb, vegán séf, kabbala mentor… a sor végtelen. Az én meglátásom az, hogy ez így van rendjén: az embernek nem kell egy szerepben leragadni. Társadalmi elvárás, hogy ragaszkodjuk egy bélyeghez, amit magunkra sütünk, de szerintem az élet úgy lehet igazán teljes, ha mindent kipróbálunk, ami egy kicsit is megmozgat minket. Ennél fogva interjúalanyként és riporterként is abszolút ön azonosnak érzem magam – egyik sem jobb, vagy rosszabb a másiknál.

Image

DM: Egyébként úgy vettem észre – főleg kommentek, fórumok alapján – hogy mintha már kevésbé váltana ki a személyed negatív, homofób indulatokat. Te is így látod? És mi lehet ennek az oka? Egyszerűen csak „megbarátkoztak veled” a gyűlölködők, vagy talán rájöttek, hogy már annyi területen bizonyítottál, hogy a tény, hogy homoszexuális vagy „irrelevánssá” vált?

SK: Egy kicsit talán mindkettő. Ahogy múlnak az évek, a homoszexualitás kérdése egyre inkább elfogadott lesz: vallási és politikai vezetők állnak ki a melegek jogai mellett, és a média is felkarolta az LMBTQ közösségeket. Ugyanakkor én is változtam: ma már nem pörgök a rúdon egy üveg vodkával a kezemben, és a glitteres-flitteres pólókat is kerülöm. Igaz, nem társadalmi nyomásra változtam – az ember jó esetben folyamatosan változik – spirituális értelemben a változás maga az élet értelme. Akárhogy is, örülök, hogy részese lehetek annak a folyamatnak, ahogy az alapvető emberi jogainkat végre egyre kevesebben kérdőjelezik meg.

DM: Jövőre fog megjelenni a negyedik könyved, ezúttal a kedvenc receptjeidet osztod meg az olvasókkal. Persze, ha jól tudom, nem egy száraz „10 dkg ez, három ek. az” típusú szakácskönyvre kell számítanunk, ugye?

SK: Semmiképpen sem – ez egy mesélő szakácskönyv lesz, amely nem csak receptgyűjtemény, de novelláskötet is. Minden egyes fogáshoz társul egy történet. Én nagyjából húszévesen kezdtem aktívan főzni, de az igazi áttörést az hozta, amikor öt éve vegán életmódra váltottam. Van két kutyám, így az állatok számomra családtagok, és a buddhista neveltetésem is arra tanít, hogy valamelyik életemben a sokmillió közül minden lény volt már az édesanyám. Sokan nem tudják, milyen egyszerű és izgalmas a vegán életmód – Magyarországon a vega konyha kimerül a rántott sajtban és a rántott gombában. A könyvemmel ezt a hozzáállást igyekszem megváltoztatni.

(A teljes interjút a DUST MAGAZIN-ban olvashatjátok)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s